11 spelkonsoler som förändrade allt

Det japanska spelföretaget Nintendo har flera gånger varit med och förändrat vårt sätt att se och uppleva tv-spelen. I år lanserar de sin sjunde spelkonsol – och nu undrar alla om de kan lyckas igen? Vi tar en titt på spelkonsolerna som skakade om spelvärlden.

ANNONS
|

Historien om den första spelkonsolen för hemmabruk kan spåras till 1966 när uppfinnarenRalph H. Baer, ibland kallad "videospelens fader", började experimentera med tanken att skapa ett spel för tv-skärmar.

Det skulle dock dröja sex år innan den första färdiga maskinenMagnavox Odyssey nådde marknaden. Konsolen hade 28 inbyggda spel, men alla gick i stort sett ut på att styra prickar över skärmen. Med i paketet följde ett antal plastfilter i olika färger fästespå tv-skärmen för att skapa variation.

Ett av spelen som fanns att välja på, "Tennis", snappades upp av ett annat spelföretag och förvandlades till ett mycket populärt arkadspel. Företaget hette Atari och spelet var Pong.

ANNONS

Magnavox Odyssey såldes i cirka 350 000 exemplar mellan åren 1972 och 1975 när den togs ur produktion.

Atari plockade upp tv-spelsbollen och släppte 1977 konsolen Atari VCS, senare kallad 2600. Den satte på många sätt formenför hur vi ser på en spelkonsol idag: Spelen gick att byta medutbytbara kassetter och Atari såg till att licensiera populära spel som Donkey Kong och Pac-man till det egna systemet.

Konsolen blev en enorm framgång med cirka 30 miljoner sålda enheter.

1983 inträffade den så kallade tv-spelskraschen då flera stora spelföretag, bland annat Atari, gick i konkurs. Marknaden för tv-spel i hemmen verkade, åtminstone i USA, stendöd.

Men på andra sidan jorden var något på väg att hända. I Japan hade Nintendo haft stora framgångar med en helt ny generation spelkonsoler, på hemmaplan kallad Famicom, och 1985 släpptes en internationell version som kallades Nintendo Entertainment System, eller NES.

Tack vare en tuffkvalitetskontroll på spel från tredjepartsutvecklare och flera egna produkter som Super Mario, Zelda och Metroid, blev NES snabbt den mest populära konsolen på marknaden.

Det går nästan inte att överskatta Nintendos betydelse för tv-spelsbranschen men de är långt ifrån ensamma om att ha varit med och forma tv-spelen.

Sony, Sega och Xbox har varit med och bidragit till att bryta ny mark för tv-spel.

ANNONS

Bläddra i bildspelet här ovan för att se 11spelkonsoler som förändrade allt.

ANNONS