Kai Knudsen, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska, vill se att IVA-personal prioriteras för att vaccineras mot covid19.
Kai Knudsen, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska, vill se att IVA-personal prioriteras för att vaccineras mot covid19. Bild: Thomas Johansson

Överläkaren ratar vaccinordningen: En moralisk strategi

Folkhälsomyndighetens strategi över massvaccinationen mot covid-19 har mött kritik från framförallt Sahlgrenska och Vårdförbundet i Skåne som vill se att vårdpersonal prioriteras i den första vaccinationsgruppen.
– Jag kan förstå det ur en moralisk synpunkt. Man vill skydda dem man misslyckades med att skydda i våras. Att vaccinera IVA-personalen är otroligt viktigt ur ett smittskyddsperspektiv, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska.

ANNONS
|

Folkhälsomyndighetens prioritering av vaccinering för covid-19 har mött kritik från vården, där man menar att sjukvårdspersonal och framför allt de som jobbar på IVA borde prioriteras i fas 1 som man gör i till exempel Norge och Danmark.

Kai Knudsen, överläkare på intinsivvårdsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av dem som tydligast gått ut med sin kritik.

– Jag kan förstå det ur en moralisk synpunkt. Man vill skydda dem man misslyckades med att skydda i våras. Men de äldre hade man kunnat omge med personal som har rätt skyddsutrusning. Att vaccinera IVA-personalen är otroligt viktigt ur ett smittskyddsperspektiv, säger han.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens vaccineringsplanering prioriteras i första hand personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst samt personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, övrig omsorgspersonal som arbetar nära tidigare nämnda grupper samt nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Kai Knudsen menar dock att ett potentiellt virusutbrott bland IVA-personalen kan ge mycket värre konsekvenser än utbrott på andra platser.

– Vi har jobbat ihjäl oss i ett års tid. Sveriges intensivvård ligger redan i botten i Europa vad gäller platser. Då menar jag inte hur många sängar vi har, utan hur många patienter vi har möjlighet att vårda utefter personalstyrkan. Det händer redan löpande att personal smittas. Om vi skulle få ett större plötsligt bortfall så vet jag inte hur vi skulle klara av det.

LÄS MER:Så ska massvaccinationen mot corona gå till i Göteborg och Västra Götaland

Tegnell: Ingen symbolhandling

Under lördagens presskonferens bemötte Anders Tegnell kritiken om varför vårdpersonal inte prioriterats i fas 1.

– Prioriteringen som vi har följer den etiska grunden som vi har när det gäller svensk hälso- och sjukvård. Ska vi gå ifrån den krävs det en bredare diskussion, vilket vi är beredda att ha. Men den stora risken för allvarlig sjukdom och död finns hos de som bor på äldreboendena.

Att prioriteringen skulle vara en symbolhandling höll Anders Tegnell inte med om.

ANNONS

– Jag har svårt att se det som en symbolhandling om vi kan rädda liv på det sättet.

Folkhälsomyndighetens vaccinationsprioritering måste inte följas exakt av regionerna utan är en rekommendation. Man menar dock att det skulle innebära att invånare inte skulle få lika vård om regionerna avstyr från prioriteringarna.

Vilka ska man då nedprioritera från grupp ett om IVA-personalen ska prioriteras upp?

– Det är svårt att säga. Jag ser bara att man lyckats i andra länder som Norge och Finland med att vaccinera vårdpersonalen direkt. Jag har svårt att se att vi inte skulle ha den möjligheten om de har det, säger Kai Knudsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS