Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse
Bild: Adam Ihse

Arne Larsson: Åkesson tecknade en nattsvart bild av Sverige

Sverige är i ett så eländigt skick att Jimmie Åkesson inte hann med mycket mer än en lång, lång problembeskrivning i sitt tal i Almedalen. Den enda ljusglimt han tycktes se är att andra partier numera ser samma problem som han sett ända sedan han engagerade sig politiskt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Jimmie Åkesson berättade i sitt tal om ett brev han fick på sin födelsedag i våras. Laila, 70, som varit socialdemokrat i hela sitt liv var nu beredd att vända arbetarrörelsen ryggen.

"Det känns inte som Sverige längre", skrev hon enligt Jimmie Åkesson.

Och det här är någonting han ofta hör, av alla sorters människor.

"Det känns inte som Sverige längre".

Så har Åkesson känt länge

Precis så har Jimmie Åkesson känt länge, berättade han. Det var till och med skälet till att han blev politiskt engagerad för 25 år sedan. Inte ens då kändes hans Sverige som Sverige.

Ja, vad är det för samhälle vi fått?

Jimmie Åkesson gav oss en rätt grundlig redovisning av hur han ser på det i sitt tal. Han tog avstamp i en essä från 1941 av Vilhelm Moberg, Svensk strävan, där Moberg skriver om de levande och döda svenskar som byggt vårt land och vars verk vi nu måste förvalta och förkovra.

Utan att ta i kan man slå fast att Åkessons bild är att vi inte förvaltar det särskilt väl. Det är segregation och splittring. Gruppvåldtäkter och gängkriminalitet. En land som i praktiken är helt förstört och där ingen längre kan känna trygghet. Den gemenskap som fanns förr är borta.

"De har förstört vårt land"

Bakom denna totala nedmontering av landet Sverige står det "vänsterliberala etablissemanget".

Jimmie Åkesson frågade retoriskt om de är stolta över att ha skapat ett samhälle där äldre inte har råd att hämta ut sina mediciner, där segregationen växer, kriminella gäng tar över och cancerpatienter dör i kön. Han gav själv svaret: ja, de är nog stolta eftersom de inte lever i verkligheten. De är ju uppfyllda av sin egen godhet.

"De har förstört vårt land och är stolta", sa han.

Nu kan det kanske vara värt att påminna om att Sverige så sent som i år utsågs till världens sjätte bästa land att leva i – och bäst av alla länder för kvinnor och barn – i en stor amerikansk undersökning, så det finns även andra perspektiv.

Fler tänker som SD

Och även i Jimmie Åkessons värld finns faktiskt en smula hopp. Han konstaterade att de andra partierna "äntligen" börjat anpassa sig till Sverigedemokraternas politik och sett att det behövs stramare invandring. Och att de på samma sätt nu anammat SD:s uppfattning att det behövs fler poliser och en tuffare kriminalpolitik.

Tidigare i veckan satt han i ett första historiskt möte med en annan partiledare och under söndagen förutspådde Jimmie Åkesson att han har liknande möten med Ulf Kristersson i vart fall före nästa val.

Så det är kanske ändå som han säger: att det är allt fler som inte känner igen sig i Sverige och istället börjar känna igen sig i den sverigedemokratiska bilden av Sverige.

Typiskt

citat

"Är ni stolta över det samhälle ni skapat, där cancerpatienter dör i väntan på vård och kriminella gäng tar över?"

Opinionsläget

I den senaste Sifomätningen uppgav 18,1 procent att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. I valet 2018 fick partiet 17,5 procent.

Vad händer härhäst?

Jimmie Åkessons tal satte punkt för Almedalsveckan 2019. Nästa års Almedalsvecka inleds söndagen den 28 juni.