Nya kustbostäder lockar köpare till Kungälv

Tjuvkils Ängar är ett nytt bostadsområde vid Tjuvkils Huvud utanför Kungälv. Beläget vid havet, med en kombination av villor och bostadsrätter, har trycket varit stort. De första etapperna är slutsålda och nu är fler bostäder släppta till försäljning.

ANNONS
|

Två etapper är hittills slutsålda: BRF Ängen med sina 40 bostadsrätter och Villa Lyckan med sina 10 villor. Till detta kommer ytterligare gjorda försäljningar i Villa Dalen väst med femvillor (fem villor kvar)och Villa Viken med sex villatomter. Sammanlagt är ca 65 – 70 bostäder i området bokade och sålda. I december väntas de första entusiastiska köparna flytta in i sina nya hem. En av dem, kungälvsbon Stefan Kvist, har köpt en villa i Villa Lyckan. Ivrigt och spänd över att flytta in ser han till att en gång i veckan besöka byggplatsen för att se hur det går.

ANNONS

– Jag är oerhört nyfiken på att se hur det växer fram. Dessutom får jag chansen att träffa mina kommande grannar vilket är oerhört kul. Varje gång som jag är på plats så tar jag foton på området. Det kan vara roligt att kolla på i framtiden, som en dokumentation över hur det växte fram.

Stefan Kvist bodde tidigare ute på landet och nu när flytten tar honom till havet är det för att lugnet lockar.

– Vi har tittat på flera olika kustområden att flytta till. När vi hittade en nybyggnation, så pass nära vattnet, så fanns det inget att tveka på. Det finns inget negativt med att flytta hit och en sån här chans får man bara en gång i livet.

Högt tryckpå försäljningen

Fastighetsbyrån förmedlar samtliga bostäder i Tjuvkils Ängar. Trycket har varit högt på de första etapperna och inget tyder på att det kommer minska. Just nu är BRF Dalen och Villa Dalen ute till försäljning.

– En stark orsak till trycket är att det är ett prisvärt område för den som vill komma närmare havet. Det kommer att bli ett levande område, där köparna är allt från 40-talister till 90-talister, både med och utan barn, säger Carolina Zanders, mäklare på Fastighetsbyrån Kungälv.

ANNONS

Lika mycket resurser har lagts på området som på bostäderna och det var där Marstrands Exploatering AB kopplades in.

– I samarbete med Kaka Arkitekter för husens utformning och Marelds landskapsaarkitekter för det utvändiga, har vi tagit fram en plan för vilken typ av hus som området ska ha, om husen ska få fasadbeklädnad, hur trädgårdarna ska se ut och vilka grönområden som ska finnas. Tidigt var vi överens om att området skulle få en exklusiv touch utan att priserna skulle skena iväg, säger Bertil Börjesson, styrelseordförande på Marstrands Exploaterings AB.

Naturnära utformning med element från näromårdet

När de stora planerna var satta gick de in i detaljnivå på vilka material som skulle användas för att förmedla rätt känsla.

– Vi har valt att jobba med naturmaterial i så stor utsträckning som möjligt. Från början var planen att jobba med ljusa färger, men i slutändan valde vi mer diskreta jordfärger på husen som speglar naturen bättre. I och med att det finns ett skifferbruk i närheten har vi även valt att lyfta materialet i stengångar, entrépartier och murar, säger Bertil Börjesson.

Även om fokus riktas mot att utforma området för de boende, så finns större planer än så menar mäklaren Carolina Zanders:

– Ambitionen är att skapa ett område som människor i närområdet vill besöka på helgerna. Promenadstråk, badplatser och en småbåtshamn kommer att skapa ett mysigt besöksområde. Den äventyrslystne bergsklättraren får inte heller missa Noahs Ark. Uppe på ett berg i närheten av bostadsområdet finns nämligen en gammal båt uppe på toppen. Enligt rykten var det ett förlorat vad som gjorde att någon stackare fick släpa upp sin båt på berget för många år sedan, avslutar hon.

ANNONS
ANNONS