Ny podcast ska ge kunskap om fjordar

Projektet 8 fjordar har startat en podcast. Detta i ett försök att locka till sig ny publik och för att dela med sig av kunskaper om det marina ekosystemet i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

ANNONS
|

I första avsnittet, som sändes förra torsdagen, hade 8 fjordar bjudit in Susanne Pihl Baden, professor emerita i marin ekologi vid Göteborgs universitet. I programmet bjöd hon på en grundkurs i marin ekologi och berättade om vilka miljöer som finns under vattenytan i fjordarna kring Tjörn och Orust.

Sara Ejvegård är miljöinformatör på 8 fjordar och den som leder samtalet i nystartade podcasten 8+fjordar.

Varför ville ni starta en podcast?

– Vi ville testa ett nytt forum för att nå ut till fler och då kanske till en lite ny publik. Vi har ju förmånen att jobba nära forskare och andra intressanta personer i olika projekt och vill gärna dela med oss av kunskaperna.

ANNONS

Hur lägger ni upp avsnitten?

– Många här omkring är intresserade av fiskebestånden och då kommer vi att i ett avsnitt prata om vad som pågår där. Vi kommer att ha ett avsnitt om öring för det är en fisk som många är intresserade av. Sedan ska vi titta på problemområden som att ålgräset till stor del försvunnit längs Bohuskusten, där Kungälvskusten har drabbats värst. Vi ska också prata om buller under vatten och invasiva arter.

Ni har sänt ett första avsnitt, hur har det tagits emot?

– Det är jättenytt än så länge men vi hade 150 lyssningar, vilket inte är så mycket i podvärlden men vi hoppas att fler ska lyssna. Vi kommer att göra ett avsnitt varannan vecka. Det här är bara en av många saker vi sysslar med på 8-fjordar.

Hur är podcasten finansierad?

– Vi har fått pengar genom LONA, lokala naturvårdssatsningen. Vi har sökt via länsstyrelsen i Västra Götaland och fått 50 000 kronor därifrån.

Har du någon drömgäst eller något drömämne?

– Inte i nuläget, det här är än så länge ganska nytt. Men jag tycker det är jätteintressant med hur buller under vatten påverkar djuren. Det är spännande.

ANNONS

Är det något jag inte frågat som du tycker är viktigt att föra fram?

– Jag hoppas att fler yngre förmågor kommer att lyssna på podden. Vi har jobbat med skolbarn och jag hoppas den kan bli användbar i skolan. Tanken är att den ska hålla att lyssna på ett tag och att den lockar till att upptäcka i havet.

Fotnot: Podcasten 8+fjordar går att höra på 8 fjordars hemsida samt på Stenungsunds, Orust, Tjörns och Kungälvs hemsidor.

Eller här: 8+fjordar podcast

ANNONS