Eva Gedin är ordförande i Svenska förläggareföreningen, som nu kallar samman sina medlemmar för att gemensamt ställa krav på Bokmässan. Bild: Jenny Ingemarsson/Dan Hansson
Eva Gedin är ordförande i Svenska förläggareföreningen, som nu kallar samman sina medlemmar för att gemensamt ställa krav på Bokmässan. Bild: Jenny Ingemarsson/Dan Hansson

Nu enas förlagen i sina krav på Bokmässan

Efter storförlusterna kallar Svenska förläggareföreningen samman sina medlemmar för att få tydliga svar från Bok & Bibliotek.

ANNONS
|

Bokmässan förlorade ungefär en femtedel av sina besökare 2017. Under lördagen när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade nära mässan, var siffrorna ännu dystrare; då besöktes arrangemanget av hela 35 procent färre personer än föregående år.

Många av de mindre förlagen som GP talade med på mässan beklagade sig över sämre försäljningssiffror till följd av besökartappet, och oroade sig också över evenemangets framtid. Även flera av jättarna inom branschen är bekymrade och ska diskutera med sina författare och medarbetare för att avgöra vad som bör göras härnäst.

LÄS MER: Katastrofsiffra för Bokmässan

Norstedts förlagsgrupp, som förutom Norstedts också innefattar Rabén & Sjögren, fick en minskad inkomst på 16 procent jämfört med mässan 2016.

ANNONS

Något mer kännbart blev det för Sveriges största förlagsgrupp, Bonnierförlagen, som samlar Albert Bonniers förlag, Kartago, Wahlström & Widstrand samt ytterligare tio bokförlag.

På mässan deltog de med 100 medarbetare och 165 författare – som sålde för 20procent mindre än föregående år.

– Det är svårt att säga vad vi ska göra om ett år. Men fortsätter mässan att tappa besökare på det här sättet, och de här gängen inte slutar med att ställa till bråk utanför, får vi nog ta oss en ordentlig tankeställare om vår närvaro där, säger Bonnierförlagens vd Håkan Rudels till GP.

Han poängterar att det inte bara handlar om pengar.

– Mässan har varit en viktig mötesplats för våra författare och deras läsare. Om färre läsare kommer, blir det färre möten också.

Kan Bonnierförlagen verkligen undvara Bokmässan?

– Det kommer andra evenemang. Tiden får utvisa vad det blir.

LÄS MER: Bokmässan tappar besökare

Samlar styrkorna

Eva Gedin, ordförande i Svenska förläggareföreningen, säger att de för närvarande samlar in åsikter och tankar från sina medlemmar för att så småningom kunna sammanställa en lista på krav till Bok & Bibliotek.

– Det kan röra sådant som säkerhetsfrågor och förlagens känslor inför Nya Tiders närvaro. Framför allt hoppas vi kunna få ett tydligt svar på hur de ska göra för att återupprätta den unika plats som mässan och vi tillsammans har byggt upp under så många års tid.

ANNONS

– Att så många färre kommer till arrangemanget drabbar alla hårt, främst de mindre förlagen. Det är hög tid att vi får tydliga besked från mässan. Nu står mycket på spel, och vi samlar styrkorna i dagsläget för att kunna föra den här diskussionen vidare.

Vad blir nästa steg om Bokmässan inte hörsammar era önskemål?

– Det är för tidigt att uttala sig om.

ANNONS