Bara ett erbjudande från en symfoniorkester kan få AK von Malmborg att göra ett undantag från beslutet att lägga karriären som popartist på hyllan. ARKVIBILD
Bara ett erbjudande från en symfoniorkester kan få AK von Malmborg att göra ett undantag från beslutet att lägga karriären som popartist på hyllan. ARKVIBILD

Nu dör en popstjärna - återföds som konstnär

ANNONS
|

AK von Malmborg förkroppsligar det som Stockholm Music & Arts alltid har stått för: musik och konst. Konstnärerna får sällan samma uppmärksamhet som världsartisterna men i år har konstverk, installationer samt en performance valts ut med extra omsorg för att stå sig i konkurrensen och tåla att visas på festivalområdet på Skeppsholmen i Stockholm, eller strax utanför.

AK von Malmborgs målningar och teckningar ställs dock ut i foajén på Teater Galeasen och det är också där - inte på någon av de stora festivalscenerna - som hon, den 2 augusti, gör sin avskedsspelning som popstjärna. Sorgligt? Tvärtom. Måleriet flödar, AK von Malmborg är överlycklig över att ha har hittat tillbaka till sitt ursprungliga uttryckssätt, och över att just ha sålt stort på en utställning i Torekov.

ANNONS

-Att bränna broar ger energi, nu kör jag! Jag vill göra en sista konsert och det kommer att bli svinroligt. Jag har helt fantastiska gästartister: Jenny Wilson, Jennie Abrahamson, Linnea Olsson, två trummisar! Det kommer att bli sjukt kul och sedan ska vi dricka 70 000 liter gravöl.

Smärtsamt besked

Även om hon alltid har gjort musik var det till just konstnär som AK von Malmborg utbildade sig. Lagom till slututställningen berättade hennes mamma att hon var döende i cancer vilket gjorde att dottern i stället började ägna sig åt musik.

-Nu blir Popkarriären som ett konstverk i sig, men man kan också se det som ett slags sorgearbete. Jag har bearbetat sorgen efter min mamma och nu är jag klar med det. Den sista låten som jag ska spela nu blir "Telefon till himlen" som jag skrev särskilt till mamma. Det känns väldigt rätt och fint.

Beställde en dag

Sin senaste skiva, "Hens majestät AK von Malmborg" från i fjol, finansierade hon just genom sin konst. Hundra personer fick beställa varsin dag då hon koncentrerade sig på beställarens berättelse och person och gjorde en teckning.

-Jag fick ett papper och ett försök. Jag scannade bilderna och kommer att visa några av trycken nu.

Bland motiven finns förmodligen också hennes prepubertala och nakna flickkroppar, ibland beskrivna som "utsatta".

-Det är något slags automatisk läsning av en naken flickkropp. Jag känner precis tvärtom, de är urstarka och fria. För mig är det som ett eko av kärnjaget när man är helt fri och helt i kontakt med naturen, ren på något sätt i sitt inre.

Även festivaler som Roskilde, Way Out West och Skankaloss i Gagnef har egna konstprogram men endast Stockholm Music & Arts lyfter fram konsten i själva festivaltiteln. I år har en särskild jury, med bland andra galleristen Jeanette Steinsland och artisten Frida Hyvönen, valt ut verken. Däribland Anna Lindbergs textverk "Tack mödrar, det gjorde ni bra", direkt riktat till den tidigare generationens feminister, samt Barbara Debiecs uppblåsbara gestaltning av Maslows berömda behovstrappa. Dessutom framförs ett utdrag ur Nasim Aghilis och Björn Karlssons kommande föreställning "Vahák" på Ögonblicksteatern i Umeå.

Festivalen har också, vid sidan av de egna utställningarna, tagit fram särskilda kartor till Stockholms offentliga konstverk.

ANNONS