”Lördagar, söndagar och röda dagar klockan 14 så skjuter vi svensk salut, två skott. Det kommer höras genom halva Göteborg”, säger Per Forsberg, delägare i Älvsborgs Event AB.
”Lördagar, söndagar och röda dagar klockan 14 så skjuter vi svensk salut, två skott. Det kommer höras genom halva Göteborg”, säger Per Forsberg, delägare i Älvsborgs Event AB.

Nu öppnar populära turistmålet igen

En av Sveriges bäst bevarade historiska turistmål är också ett spännande utflyktsmål för hela familjen. Nu slås portarna åter upp till det som en gång var Göteborgs yttersta försvar.
– Älvsborg är en av få svenska fästningar som aldrig fallit, säger Per Forsberg, delägare i Älvsborgs Event AB.

|

På en liten ö mitt i Göteborgs hamninlopp tornar den gamla fästningen upp sig. Fästningen var länge Göteborgs försvar mot dansken, men under 1800-talet blev det ett fängelse.

Efter att besöksmålet varit stängt under några år öppnar det under Kristi himmelsfärd upp portarna för besökare igen.

– Det är ett litet äventyr för familjen att åka dit. Det är det vi jobbar för, att det ska bli ett fantastiskt besöksmål även för barnfamiljer och inte bara för dem som tycker det är kul att titta på fästningen, säger Per Forsberg.

Per Forsberg, delägare i Älvsborgs Event AB.
Per Forsberg, delägare i Älvsborgs Event AB.

Till vardags jobbar han som ingenjör, men tillsammans med sin fru och fyra vänner tar han nu över driften av ön med fästningen och tillhörande konferensanläggning, café och restaurang. Det är ett stort historieintresse som ligger till grund för beslutet.

– Jag har varit här och skjutit salut några gånger innan. Det kommer vi göra även i sommar. Lördagar, söndagar och röda dagar klockan 14 så skjuter vi svensk salut, två skott. Det kommer höras genom halva Göteborg.

Till ön tar man sig med färja antingen från Lilla Bommen eller från Långedrag.

Fästningen byggdes under mitten av 1600-talet och är Göteborgs bäst bevarade historiska turistmål. Under 1700-talet hade fästningen sin storhetstid, berättar Per.

– Det var då Tordenskjolds anfall mot Älvsborgs nya fästning ägde rum och de sköt sönder stora delar av fästningen.

Hålen från kanonkulorna som gått igenom kyrkan på ön finns fortfarande kvar.

– Det finns även några inmurade i väggen från danskarnas anfall. Det fanns ett stort hot, danskarna ville ta Göteborg. Men Nya Älvsborg är en av få svenska fästningar som aldrig fallit. Den har alltid varit svensk, säger Per.

Under några hundra år var fästningen Göteborgs yttersta skydd. Fästningen består av en yttre och inre borggård. På den yttre borggården finns det ett gammalt sjukhus som nu har ett museum på bottenvåningen. På den inre borggården finns Befälshuset, som nu är konferensanläggning, och Kommendanthuset som nu fungerar som öns café.

Fästningen användes som fängelse under 1800-talet och vid ett besök på ön kan man passa på att kika in i en av de gamla fängelsecellerna. Fångarna utgjorde arbetskraft på ön när fästningen behövde rustas upp.

– Om man blev dömd till fängelse och ens familj inte kunde försörja sig under den tiden man avtjänade sitt straff så kunde familjen följa med. Då fick de gå fritt på fästningen under dagen, men på natten blev de inlåsta med fången, berättar Per.

På ön finns även en gammal kyrka från 1700-talet som är i originalskick och där det på senare år hållits flera vigslar.

– Bröllop har varit väldigt populärt att ha här. Bara läget är ju helt fantastiskt på sommaren. Det finns även en festlokal där bröllopsfesten kan hållas efter bröllopet. Sen ordnar vi med lite kanonsalut om man vill det, säger Per.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Nya Älvsborgs fästning här

Fakta - Nya Älvsborgs fästning

Fästningen ligger på Kyrkogårdsholmen i Göta Älv. Hit går skärgårdsbåtar från Lilla Bommen och från Långedrag.

Från Lilla Bommen tar turen ungefär 40 minuter och från Långedrag 10 minuter.

Läs mer om turerna och avgångar på Nya Älvsborgs fästnings hemsida.