Sanna Sundqvist spelar Madde i SVT:s nya humorserie "Andra åket". Tillsammans med maken Petter, spelad av Jakob Setterberg, flyttar de till Björkfjället för att driva hotell. En av inspelningens utmaningar var kylan – det kunde bli upp mot 30 minusgrader. "Första scenen har vi kläder för en Stockholmsvinter, och på en sekund inser jag att nu håller jag på att förfrysa fötterna", säger Jakob Setterberg.
Sanna Sundqvist spelar Madde i SVT:s nya humorserie "Andra åket". Tillsammans med maken Petter, spelad av Jakob Setterberg, flyttar de till Björkfjället för att driva hotell. En av inspelningens utmaningar var kylan – det kunde bli upp mot 30 minusgrader. "Första scenen har vi kläder för en Stockholmsvinter, och på en sekund inser jag att nu håller jag på att förfrysa fötterna", säger Jakob Setterberg.

Norrbottnisk nystart i Herngrens "Andra åket"

Stressen i Stockholm byts mot lugnet vid Lapporten. Felix Herngrens nya SVT-komedi skildrar hemvändare i fjällmiljö, och efter en kämpig process är de nu nöjda med resultatet.

ANNONS
|

Felix Herngren ligger sedan tidigare bakom de populära serierna "Solsidan" och "Bonusfamiljen", där familjelivet stöts och blöts med humoristiska situationer som följd. Nu är han aktuell som regissör för "Andra åket".

Den här gången har man vidgat vyerna och valt att spela in på ett av de hotell som ligger längst bort från huvudstaden, Gammelgården i Björkliden, med den majestätiska Lapporten som fond.

Serien följer Madde (Sanna Sundqvist), som blivit less på deadlines, rusningstrafik och stress i Stockholm. Hon återvänder till sin barndomsby, den fiktiva orten Björkfjället, för att ta över släktens hotell. Med sig har hon sin urbana make Petter (Jakob Setterberg) och deras revolterande tonårsdotter.

ANNONS

Vemod i alla rollfigurer

Manusförfattaren Erik Hultkvist ville först och främst göra en komediserie i vintermiljö och Björkliden fångade den genuina känslan de var ute efter. Åre och Sälen kändes för mycket Stockholm.

- Vi landade i att göra en serie om en Stockholmsfamilj som flyttar upp. Viljan att bryta upp, förändra sitt liv och att nystarta när man är 40 känns som någonting som ligger i tiden, berättar Erik Hultkvist.

Manuset var inte helt färdigt när rollerna sattes, vilket gjorde att skådespelarna kunde vara med och färga sina figurer.

- Vi visste inte riktigt vilken typ av humor det skulle bli i serien, nu kan man se det mycket tydligare. Det ligger något vemod i det, alla rollfigurer går och bär på saker. Jag är väldigt glad att vi inte har skalat bort det bara för att det är humor, säger Sanna Sundqvist.

ANNONS

"Vet mer om spanska sydkusten"

För Felix Herngren var det väldigt viktigt att skådepelarna själva hade kopplingar till norra Sverige. Sanna Sundqvist fick dra på och ändra sin Härnösandsdialekt för att den skulle låta mer norrbottnisk, och i serien syns även Klungangängets Mattias Fransson, Umeåsonen William Spetz och den rutinerade skådespelaren Bert-Åke Varg, uppvuxen i Hörnefors.

- Svenska människor har aldrig varit norr om Stockholm, om de inte är bosatta norröver. De vet mycket mer om hur det ser ut på den spanska sydkusten, det är förskräckligt, säger Bert-Åke Varg.

Han spelar den demente men händige pistmaskinisten Lennart, och känner ett stort släktskap med rollfiguren.

- Han är som jag är själv tycker jag. Light demens, väldigt lite, men början på i alla fall. Jag har ju träffat de här gubbarna. Jag vet hur de fungerar och jag fungerar ungefär på samma vis, säger han.

ANNONS

Trots att den vackra naturen tillför någonting i serien, ställde de norrbottniska förhållandena till det rent produktionstekniskt – inte bara för att teamet utsattes för nästan 30-gradig kyla.

- Första veckan vi spelade in var det mörkt 20 timmar om dygnet, sista veckan var det ljust 24 timmar. Det var svårt att göra kvällsscener i det här extrema ljuset, och svårt att göra dagsscener de första två veckorna, berättar Felix Herngren.

"Andra åket" har premiär i SVT1 den 11 november. Redan nu är det klart att det blir en andra säsong.

TT

Fakta: "Andra åket"

"Andra åket" kretsar kring Madde, som flyttar tillbaka till Björkfjället i Norrbotten, när stressen i Stockholm blir för mycket. Tillsammans med sin partner Petter tar de över skidhotellet som hennes mamma tidigare har drivit.

Serien regisseras av Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren.

Bland skådespelarna finns Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson, Ida Engvoll och Lena T Hansson.

För manus står Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-Andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren.

"Andra åket" har premiär 11 november i SVT1.

ANNONS