Nördparaden fyller gatorna

Den 25 maj varje år firas den internationella nörddagen. Då flockas hundratals nördar på Göteborgs gator för att gå i en enorm parad.

ANNONS
|

Darth Vader, Hulken och handdukar så långt ögat kan nå. När internationella nörddagen, eller Geek Pride Day som den också kallas, går av stapeln fylls Göteborgs gator av nördar i hundratalet.

– Polisen uppgav att det var någonstans mellan 800 och 1000 personer som deltog i paraden,säger Jenny Engwall, chef för Science Fiction Bokhandeln i Göteborg som arrangerar paraden.

LÄS MER:Luke Skywalker skulle varit en flicka

Geek Pride Day firas 25 maj världen överdå den sammanfaller med "Towel day" - för att hylla den framlidne "Liftarens guide till Galaxen"-författaren Douglas Adams, men är också ett uppmärksammat datum i Terry Pratchets "Discworld"-serie. I år är det även 40 år sedan den första "Star Wars"-filmen hade biopremiär.

ANNONS

Femte året i rad

– Det är en rolig parad eftersom alla är där för att det är kul. Vi demonstrerar ju inte eller något sånt utan det är fullt av glada nördar, säger Jenny Engwall.

LÄS MER:Se nya foton från "Star Wars: The Last Jedi"

Detta är femte året i rad som nördparaden arrangeras i Göteborg, och Jenny Engwall garanterar att det inte blir det sista. Science Fiction Bokhandelns systerbutik i Malmö har också börjat med nördparader den 25 maj, och eventet har spridit sig så långt som till New York.

– Internationella nörddagen har ju firats länge, men istället för att som förut sitta hemma och spela brädspel ger sig folk nu ut på gatorna. Och jag tror faktiskt vi i Göteborg var först med en ordentlig parad, säger Jenny Engwall.

Paraden avslutades med en smyginvigning av Science Fiction Bokhandelns nya fik, därSuperhjältar mot cancer och 501st Nordic Garrison fanns på plats för att hjälpa till att samla in pengar till välgörenhet.

Klicka dig igenom bildspelet i toppen för att se hur Göteborgs gator intogs nördar.

ANNONS