"Destinationsbolaget har gjort helt rätt"

Så tycker Falkenbergs politiker om den mansfria festivalen

ANNONS
|

Det Kristjan Fannar på kommunalägda Destinationsbolaget i Falkenberg har uttryck är en positiv inställning till att en mansfri festival skulle kunna arrangeras av initiativtagare Emma Knyckare i Falkenberg. Ett sådant evenemang stöds i så fall av kommunen, på samma sätt som exempelvis Tjejvättern stöds av Motala kommun. Att kommunen själv skulle arrangera en mansfri festival tycker Per Svensson (S), oppositionsråd Falkenbergs kommun, inte är en bra idé.

– Det är helt okej att en annan arrangör arrangerar det, men absolut inte en kommun, säger Per Svensson.

Han är förvånad över vilken oerhörd kritik som ett eventuellt arrangemang har mött, och tillägger:

ANNONS

– Det är häpnadsväckande att det finns så många män som kan bli så upprörda över den här saken, säger Per Svensson.

Filip Bertilsson, vice gruppledare för moderaterna i kommunfullmäktige i Falkenberg, var tydlig med sina åsikter på sociala medier. Han berättar för HN att kommunen inte kommer arrangera någon mansfri festival. Han har själv kontaktat kommunalägda Destinationsbolagets ordförande Mari-Louise Wernersson och fått bekräftat att så är fallet.

– Huruvida en festival kommer att ske vet jag inte, men med kommunalt stöd kommer det åtminstone inte ske – och inte heller med kommunal sponsring.

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) tycker det är viktigt att poängtera att det inte är kommunen som anordnar festivalen, vilket har florerat i olika medier.

– I Studio ett fick Maria Haldesten rätta DN:s ledarskribent eftersom folk pratar som om det är kommunen som ska anordna festivalen. Så är det inte, säger Mari-Louise Wernersson och fortsätter:

– Destinationsbolaget har gjort helt rätt när det kommer en signal om att man söker en evenemangsplats. Vi har högt i tak och vi är öppna.

Skulle en arrangör vilja anordna en mansfri festival i Falkenberg skulle kommunen behandla den som alla andra evenemangsarrangörer, så länge allt sker inom lagens ramar, säger Mari-Louise Wernersson.

ANNONS

– En sådan festival skulle i så fall få samma behandling som konserten på Stortorget eller dansbandsfestivalen i Ullared. Vi arrangerar inte evenemangen själva, vi sponsrar inte med kommunala medel men vi kan hjälpa till, lotsa och hyra ut mark. Vi hjälper alla likvärdigt. Faller festivalen inom alla ramar kan det eventuellt bli en festival i Falkenberg, säger Mari-Louise Wernersson.

Vad tycker du om idén – en mansfri festival?

– Det är en annan sak. Jag hade önskat att vi inte hade behövt ta den här diskussionen, det är det olyckliga i sammanhanget. Jag är oerhört upprörd över övergreppen, och tycker vi ska fundera över vad vi ska göra för att förhindra detta. Ska inte tjejer kunna gå på festivaler? säger Mari-Louise Wernersson.

ANNONS