Nisse Hellberg: Sven-Ingvars hade minst nio liv

ANNONS
|

Nisse Hellberg vaknar ofta tidigt på morgnarna. Så även onsdagen den 22 mars.

- Jag slog på telefonen och då var nyheten om att Sven-Erik var borta bara några minuter gammal. Det kändes verkligen tungt, säger Nisse Hellberg.

- Det är nog ett och ett halvt år sedan vi träffades sista gången, men vi har haft kontakt. Jag visste ju att han kämpade med sin sjukdom, men inte det var så illa nu på slutet.

Nisse Hellberg, en gång frontman i Wilmer X och sedan ett antal år idogt arbetande soloartist, var en av dem som kallades in av skivbolagslegendaren Kjell Andersson på EMI när det var dags för Sven-Ingvars att få igång en ny karriär.

ANNONS

Skrev låtar till Sven-Ingvars

- Det var efter Sven-Ingvars hade gjort den där spelningen på Hultsfredsfestivalen, efter det fick liksom ett nionde liv och bokades på massor av jobb. Uppdraget att skriva nytt material åt dem gick till Niklas Strömstedt, Peter LeMarc, Per Gessle, mig och någon mer, säger Nisse Hellberg och fortsätter.

- Idén var att skriva låtar som skulle ha det där svenska, hemvävda men med en popkänsla. Jag och Sven-Erik pratade mycket i samband med det arbetet och vi blev vänner, berättar Nisse Hellberg.

Men Nisse Hellbergs relation till Sven-Ingvars går mycket längre tillbaka än så. Redan som barn lyssnade han på de klassiska låtarna.

- Sven-Ingvars var den enda musiken som jag och min mamma kunde enas om. Hon gillade inte Rolling Stones och sådär, men hon tyckte om Sven-Ingvars och det gjorde jag också, minns han.

"Han fattade grejen med det roliga i rocken"

- Sven-Erik hade en speciell röst, han tog verkligen utsvängarna med de resurser han hade. Som en svensk Cliff Richard. Ta låten Ett litet rött paket, sången på den är helt sensationellt bra, säger Nisse Hellberg som dessutom menar att det fanns likheter mellan Sven-Erik Magnusson och Elvis Presley.

- Rock 'n' roll har många sidor, men det är inte alla som greppat att det krävs lite "comedy" också. Elvis gjorde ju det där, kunde vara självironisk och skoja med sig själv och sina poser. Det greppade verkligen Sven-Erik och gjorde sin egen grej av.

ANNONS

Under alla åren med Wilmer X höll Nisse Hellberg Sven-Ingvars högt. Deras musik spelades i turnébussen tillsammans med bland andra Ramones och Rolling Stones. Och han pratade gärna om bandets låtar i intervjuer.

- Sven-Erik brukade berätta att en anledningarna till att de blev bokade till den där spelningenHultsfred var att nån hade läst att jag sagt att i en intervju Sven-Ingvars var Sveriges bästa band. Det var såklart deras egen förtjänst, men jag ändå glad att han ville ge mig lite "credit" också.

ANNONS