Techgurun Kjell A Nordström berättar för göteborgarna att de har en stor fördel under de kommande åren – Göteborgs kompakta stadskärna.
Techgurun Kjell A Nordström berättar för göteborgarna att de har en stor fördel under de kommande åren – Göteborgs kompakta stadskärna.

Ni är framtiden ! Techgurun om Malmö och Göteborg

ANNONS

Inom de närmsta 20-30 åren kommer länder att bli allt mindre viktiga, och istället blir städerna en maktfaktor. Tänk forna tiders stadsstater: snart kommer 80-85 procent av jordens befolkning leva i 600 städer. Och de här 600 städerna kommer hantera 90-95 procent av jordens ekonomi. Resten av landytan? Junkspace, alltså skityta.

Orden är Kjell A Nordströms, och platsen är Telias inspirerande Before Businessevent i Göteborg och Malmö där nyfikna företagare får reda på att vi lever i the matrix, att kunskap kommer devalveras och att det bara finns ett enda sätt att tjäna pengar. Låter det dystopiskt? Det är det inte.

ANNONS

Norden har en oerhört stark tillväxt framöver och det starka trycket på Stockholm gör att det rinner över. Det gagnar Göteborg och Malmö, enligt principen blir det för krångligt att hitta lokal eller få tag i kontaktpersonerna i den största staden så vänder man sig i stället till nummer två eller tre.

Kjell A Nordström berättar för göteborgarna att de har en stor fördel under de kommande åren – Göteborgs kompakta stadskärna. I ett samhälle där alla är amatörer eftersom kunskapsmassan är så stor måste vi samarbeta hela tiden, och då är närhet ett måste – särskilt när det gäller det Kjell kallar tyst kunskap, alltså den sortens kunskap man måste studera live för att lära sig – akupunktur till exempel. Ingen vill lägga tid på att resa långt och sitta i bilköer eller vänta på krånglande tunnelbanor när vi ska ses: vi vill gå snabbt mellan våra möten. Som nummer två i Sverige är Göteborg också mer hungrigt och framåtlutat än storebror Stockholm.

Efter Göteborg var det Malmös tur – eller kanske snarare Öresundsregionen, den modernaste regionen vi har i Norden enligt Kjell. Här samlas 4 miljoner människor, och området står för en fjärdedel av Sveriges och Danmarks sammanlagda BNP. Mycket av Kjells framträdande handlade om innovation, helt enkelt för att Öresundsregionen ligger så i framkant här. Förklaringen är mångfalden - enligt Kjell blir en diversifierad grupp alltid mer innovativ än en heterogen. Och eftersom innovation är det enda sättet att skapa temporära monopol och temporära monopol i sin tur är det enda sättet att tjäna pengar kommer vi om 20-25 år se en väldigt intressant utveckling här enligt Kjell.

ANNONS

Om innovation är lösningen på ett problem, vad är då ett temporärt monopol? Helt enkelt att under en tid vara ensam om sin innovation så att konsumenten har svårt att hitta substitut – Uber med sitt nya sätt att transportera människor, Lady Gaga med sin unika stil eller Göteborgs forna stolthet Volvo med sina säkra bilar.

Kunde du inte vara på plats men vill läsa och se mer om Kjells framträdande? Här har du godbitarna.

Vill du dessutom fördjupa dig mer och är intresserad av fler företags perspektiv vad TeliaspodDigitalisternapå plats-missa inte dem här.

Under hösten kommer fler inspirerande events ochföreläsningar äga rum ochäven då finns Telias robotAilet på plats för att utmanaoch ställa frågor. Vill du ha svar på just din fråga i sociala medier användhashtaggen#ailet. Läs mer omAilethär.

ANNONS