Nazister vill demonstrera under Bokmässan

ANNONS
|

Det var i fredags som polisen fick in en ansökan om demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september. På sin hemsida skriver NMR att de planerar att utföra en liknande demonstration som den som arrangerades i Falun 1 maj och att man nu hoppas på minst 1 000 deltagare i Göteborg.

Enligt polisen vill NMR demonstrera på Götaplatsen, bara någrakvarter från Svenska mässan där Bokmässan hålls mellan 28 september och den 1 oktober.

– Jag ser inget hinder för att de ska få tillstånd idag, vi har yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Så länge man håller sig inom lagens ramar försöker vi underlätta så mycket som möjligt för alla som vill hålla en demonstration. På samma sätt försöker vi underlätta för dem som vill göra en motdemonstration, säger Emelie Kullmyr, polismästare i Göteborg.

ANNONS

Hon vet i nuläget inte om det har kommit i någon ansökan om en motdemonstration.

–Det vet jag inte, tillståndsenheten har den kollen, men det kommer säkert. De som har en åsikt emot ska få uttrycka den utan att störa den ursprungliga sammankomsten. Det är ju så vår demokrati ser ut, säger Emelie Kullmyr.

Beslut väntas om en vecka

Ett beslut om demonstrationen beviljas eller inte väntas komma om en vecka.

– Vi kanske har ett klartecken om någon vecka, men det beror på hur man kan komma överens. Mycket handlar om att titta på om platser är lediga, och annars titta på alternativ, säger Emelie Kullmyr.

Vilka åtgärder polisen tar vid en eventuell demonstration med runt 1 000 nazister kan Emelie Kullmyr inte svara på i nuläget.

– Det är en lång planering kvar. Vi jobbar för att det ska bli så bra som möjligt för alla inblandade samtidigt som vi jobbar med säkerheten, säger hon.

Hoppas på avslag

Demonstrationen kommer ske samtidigt som Bokmässan i Göteborg pågår. Maria Källsson, vd för Bokmässan, hoppas att ansökan om demonstrationen avslås.

– Initialt är det en fråga för polisen och inte för Bokmässan, men jag hoppas såklart att de inte får ett tillstånd.De är en rörelse med våldskapital, de har inget att göra på Bokmässan, och det vore olyckligt om de fick tillstånd att demonstrera vid eller i anslutning till mässan och får den uppmärksamheten, säger Maria Källsson.

ANNONS

Den högerextrema tidningen Nya Tider kommer att medverka på Bokmässan och deras deltagande har kritiserats. Till följd har flera författare har valt att ställa in sin medverkan på mässan.

– Oavsett Nya Tider eller inte så hade NMR inte försummat möjligheten att få uppmärksamhet, varken vid Almedalen eller Bokmässan eller andra platser där det är mycket media och där de kan få mycket uppmärksamhet, säger Maria Källsson.

ANNONS