Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, ger tips på hur du kan säkra hemmet inför sommarens semesterveckor.
Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, ger tips på hur du kan säkra hemmet inför sommarens semesterveckor.

Verisure: Så säkrar du hemmet inför semestern

Nu närmar sig semestertider och för inbrottstjuvar innebär det högsäsong. Här ger därför trygghetsexperten Fredrik Ringborg en rad tips på hur du kan säkra ditt hem inför sommarmånaderna. Bland annat uppmuntrar han göteborgarna att gå igenom sina hem och se dem ur en inbrottstjuvs perspektiv.

|

Oavsett om du bor i lägenhet inne i centrala Göteborg eller i en villa i någon av kranskommunerna så är det hög tid att se över hemmets säkerhet. Det säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure, hemlarmsföretaget som i dag har över en halv miljon kunder i Sverige.

– För varje år som går är det fler och fler som väljer att skaffa hemlarm. Under förra året anmäldes över 500 bostadsinbrott i Göteborg och i 67 procent av fallen handlade det om lägenheter*. Många tjuvar slår till under semesterveckorna, berättar Fredrik.

Lågt förtroende för grannarna i Västsverige

En effektiv åtgärd mot inbrott är att grannar ställer upp för varandra genom att på olika sätt få semestertomma bostäder att se bebodda ut. Men i Västra Götaland tror endast 39 procent att grannen skulle agera om ett inbrott inträffade i deras hem, jämfört med 48 procent i landet**.

– Det är synd att förtroendet inte är högre eftersom grannsamverkan är oerhört värdefullt. Förutom att ta in posten och klippa gräset kan man slänga sopor i grannens soptunna eller parkera bilen på deras uppfart, säger Fredrik.

Här ger han ytterligare tips på hur västsvenskarna kan säkra upp sitt hem inför sommarsemestern.

1. Boka en kostnadsfri säkerhetsrådgivning

Att få en säkerhetsrådgivning av Verisure innebär att du får en mängd grundläggande tips som är helt gratis.

– Vi går igenom hur man kan tidigt kan upptäcka en brand samt om det finns resurser att släcka bränder hemma, bland annat genom att se över att brandvarnare, släckare och brandfiltar finns och deras placering.

Under säkerhetsstudien ges även råd på hur du enkelt kan sätta upp utebelysning som reagerar på rörelse eller var det kan vara bra att klippa ned häcken.

– Vi utgår från vad som skulle vara tjuvens förstahandsval för att ta sig in. Hela rådgivningen summeras sedan i ett mejl. Det viktiga för oss är att kunderna ska vara lika nöjd med genomgången oavsett om de köper ett hemlarm eller inte.

2. Beställ hemlarm

Med ett hemlarm uppkopplat till larmcentral finns det larmoperatörer som kan agera om något händer i bostaden när man är bortrest, exempelvis genom att kontakta räddningstjänsten vid en verifierad brand eller skicka väktare och meddela polis vid ett inbrottsförsök.

– Via Verisure App kan bostadsägaren dessutom själv ha koll på sitt hem när hen är på resande fot. Det är en oväntad effekt vi sett att många berättar att de upplever en helt ny känsla av kontroll över sin bostad. Du kan se i appen att det är låst, att fönster är stängda, om temperaturen är rätt eller om du släckt ljusen, för att nämna några exempel. Men du kan också styra belysningen så att lampor tänds och släcks vid olika tider på kvällen.

3. Installera ringklocka med kamera

Om kunden väljer att koppla upp en Arlo Video Doorbell kan hen även se vem som ringer på ytterdörren och interagera med den personen, till exempel om man behöver ta emot ett paket eller släppa in någon släkting som ska vattna blommorna.

4. ”Lek inbrottstjuv”

Ett sätt att se över sitt hem på egen hand är att själv leka inbrottstjuv.

– Det kan vara bra att ställa frågan ”om jag var en tjuv som skulle ta sig in i mitt hem, hur skulle jag då gå tillväga”? Att sätta lås på fönster eller klippa häcken kan vara förberedelser som ger ett långsiktigt lugn. Tyvärr händer det alldeles för ofta att vi pratar med människor som känner att de borde gjort mer.

5. Kolla upp vattenlarm

Förutom att gå igenom brandskyddet (se punkt 1) så är det enligt Fredrik Ringborg många som glömmer att se över riskerna med vattenläckor.

– Det blir allt vanligare med komponenter som är anslutna till vatten och försäkringsbolagen har sett en ökning av vattenskador i kök. Med en vattendetektor, som är ungefär lika stor som en ishockeypuck, kan du få ett meddelande i din app om den upptäcker en läcka. Har man varit med om vattenskador är man generellt väldigt angelägen om att det inte får hända igen.

* källa Brottsförebyggande rådet

** ur rapporten Svenskarna och Trygghet 2019