Den svenske stjärnkocken Niklas Ekstedt tipsar om att möta våren på Nordjylland. ”Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Perfekt för en långhelg”.
Den svenske stjärnkocken Niklas Ekstedt tipsar om att möta våren på Nordjylland. ”Man kan upptäcka väldigt mycket på väldigt kort tid genom att kombinera bilen med att hyra cykel när man ska uppleva den här trakten. Perfekt för en långhelg”. Bild: Kjetil Løite

Stjärnkocken Niklas Ekstedts kärleksfulla guide till Nordjylland

Från intensiva kök på framgångsrika restauranger till en paus och påfyllning av inspiration i hans älskade grannland. Stjärnkocken Niklas Ekstedt laddade batterierna på Nordjylland och kom hem med flera tips till västsvenskar som vill möta våren i en ny miljö.
– Det är perfekt för en weekend i maj med lugnet före turistsäsongen, säger han.

|

Som ung kock på 1990-talet bodde och arbetade Niklas Ekstedt i Köpenhamn. Sedan dess har han spenderat mycket tid i Danmark, både lediga dagar och i sin yrkesroll. Ett område han återkommit till flera gånger är Nordjylland och förra våren tog Niklas med sällskap den smidiga Stena Line-färjan från Göteborg till Fredrikshamn.

– Från färjan är det korta avstånd till allt, både mysiga städer och vacker natur. Därför kan man i lugn takt hinna med väldigt mycket under två-tre dagar. Nordjylland är en magisk plats för mig, säger Niklas, som gärna söker lugnet när han inte står i ett restaurangkök.

EXTERN LÄNK: Här kan du boka färjan till Danmark

Färjorna från Göteborg till Fredrikshamn tar tre och en halv timme och ombord finns bar, restaurang, butik och när vädret tillåter ett härligt soldäck som alltid bjuder på en fantastisk utsikt över havet. Ett perfekt sätt för par eller vänner att smygstarta dagarna på Nordjylland i lugn och ro.
Färjorna från Göteborg till Fredrikshamn tar tre och en halv timme och ombord finns bar, restaurang, butik och när vädret tillåter ett härligt soldäck som alltid bjuder på en fantastisk utsikt över havet. Ett perfekt sätt för par eller vänner att smygstarta dagarna på Nordjylland i lugn och ro. Bild: STENA AB

Niklas restaurangtips på Nordjylland

Med åren har Niklas Ekstedt blivit en folkkär kock, bland annat för sin frekventa medverkan i tv. Idag driver han flera restauranger i London och Stockholm och hans mest kända, Ekstedt, har en Michelinstjärna. Därför är det inte så konstigt att smakupplevelser var en viktig ingrediens under hans weekend på Nordjylland förra våren.

Essens Gaarden som ligger på landsbygden strax utanför Fredrikshamn lagade han mat tillsammans med den danske kocken Tonny Kristensen. Här växer råvarorna i den stora köksträdgården och menyn bestäms utifrån vad som växer där och då.

– Det är en unik plats där krögaren och trädgårdsmästaren har ett väldigt nära samarbete. Du kan gå runt bland råvarorna och grönsakerna som du sedan äter och maten är verkligen jättebra, berättar Niklas.

Niklas besökte även Restaurang Blink vid Den Grå Fyren, som bara ligger ett par kilometer från Grenen längst ut på Skagen. Här träffade han köksmästaren Matilde Grue som har en säsongsbetonad grön meny, med stort fokus på hyllade fiskrätter.

– Matilde är fantastisk och Blink är en restaurang du bör ha högt upp på din lista om du är i krokarna. Det är hög klass på maten, säger Niklas entusiastiskt.

Naturen på Nordjylland är orörd och påtaglig, särskilt under våren när det är off season och man får den mer för sig själv.

”Upplev Ålborg på cykel”

En dryg timmas bilresa söder om Skagen ligger Danmarks fjärde största stad Ålborg. Niklas Ekstedt berättar att han och hans sällskap inte hade så mycket koll på Ålborg på förhand, men att de blev stormförtjusta. Särskilt uppskattade han den gamla delen av staden med sina färgglada hus och caféer i mysiga gränder. Det mesta utforskades från cykelsadeln.

EXTERN LÄNK: Läs allt om vad som finns att upptäcka på Nordjylland

– Att ta cykeln i Danmark är alltid en bra idé och ett bra tips är att boka ett hotell som lånar ut cyklar. Man stressar inte så mycket och det är ett skönt sätt att ta in omgivningen. Runt om i Ålborg finns massor av street art av kända konstnärer och vi bokade en guidad tur som var en fascinerande och inspirerande upplevelse. Det rekommenderar jag varmt, berättar Niklas.

Överallt finns stora väggmålningar sedan ett par gallerier i Ålborg ville sätta staden på kartan genom att låta kända konstnärer skapa verk i gatubilden. Niklas rekommenderar att man bokar en guidad tur om street art i Ålborg.
Överallt finns stora väggmålningar sedan ett par gallerier i Ålborg ville sätta staden på kartan genom att låta kända konstnärer skapa verk i gatubilden. Niklas rekommenderar att man bokar en guidad tur om street art i Ålborg. Bild: Kjetil Loeite

Gillar Skagen off season

Eftersom Stena Lines färjeläge i Fredrikshamn erbjuder kort resväg till både Ålborg och Skagen tycker Niklas att det är perfekt att kombinera de båda resmålen under en weekend på Nordjylland.

– Det är en klassiker och ett måste att ta sig upp till Skagen och gå ut på Grenen där Skagerrak och Kattegatt möts. Även här upptäckte vi omgivningarna på cykel. Smidigare sätt att ta sig runt finns inte i det här området. Vi cyklade hela vägen till Solnedgangspladsen och det var jättefint med utsikten över havet. Naturen på Nordjylland är orörd och påtaglig, särskilt under våren när det är off season och man får den mer för sig själv.

FEM ANDRA RESMÅL DU INTE FÅR MISSA PÅ NORDJYLLAND

Läsö

Den danska ön sydost om Fredrikshamn är en riktig pärla, oavsett om du sitter i sadeln på en islandshäst eller på en cykel. Här kan du övernatta på charmerande badhotell, uppleva stora och orörda naturområden samt njuta av skaldjur på populära restaurangen VesterØL. Läsö nås med färja från Fredrikshamn flera gånger om dagen.

Råbjerg Mile

Tro det eller ej, Nordjylland har en ”öken”. Den 40 meter höga, en kilometer breda och en kilometer långa vandrande sanddynen består uppskattningsvis av 3,5 miljoner kubikmeter sand. Varje år flyttar sig sanddynen 15 meter närmare Grenen i Skagen. Den för Skandinavien minst sagt udda naturupplevelsen lockar många besökare som vill vandra i området.

Konst på Nordjylland

Östra delen av regionen är en riktig kulturskatt. Här finns massor av konstmuseum och gallerier som till exempel Museum of Modern Art i Ålborg, internationellt kända Skagens Museum med verk av Krøyer, Ancher och Tuxen med flera, Fredrikshamns Konstmuseum, Voergaard Slott och Dronninglunds Konstcenter. Det sistnämnda ligger i vackra omgivningar mitt i naturen.

Rhododendronparken i Brönderslev

Från maj börjar över 10 000 rhododendronbuskar slå ut i blom i Nordeuropas största rhododendronpark. En färgglad och pampig syn – och dofter av våren – väntar besökarna som under en promenad i parken kommer passera 130 olika arter. Brönderslev är även en liten stad fylld av butiker för dem som gillar shopping.

Kattegatts stränder

Även om våren ännu inte värmt upp vattnet för badsäsongen så är det något visst med Kattegatts stränder. Sanden och ljuset samt det häftiga mötet mellan två hav vid Grenen och Skagen Sönderstrand är definitivt intryck att ta med sig hem. Stränder på östra Nordjylland, från Skagen ned till Fredrikshamn, är familjevänliga eftersom vattnet är lugnare jämfört med på västkusten. Missa inte Ålbæks vita sandstrand Napstjert, sanddynerna vid Strandby eller Palmstranden i Fredrikshamn.