Bornholm har flest soltimmar i Danmark och är danskarnas favoritdestination. Från Ystad tar du dig både snabbt och enkelt till ön med Bornholmslinjen.
Bornholm har flest soltimmar i Danmark och är danskarnas favoritdestination. Från Ystad tar du dig både snabbt och enkelt till ön med Bornholmslinjen. Bild: Lottie Knutson

Reseproffset Lottie Knutsons guide till Bornholm

Ön är bara fyra mil lång och tre mil bred, men den rymmer en värld av upplevelser. Reseproffset Lottie Knutson kan inte få nog av de klassiska badhotellen, den välsmakande maten och de milslånga, kritvita stränderna med blågrå strandråg:
– Man får mycket semester för pengarna på Bornholm, säger Lottie.

|

EXTERN LÄNK: Läs mer om solskensön Bornholm

Att solsäkra Bornholm är danskarnas eget favoritresmål förvånar inte reseinfluencern Lottie Knutson. På den knappt 600 kvadratkilometer stora ön finns gott om utrymme att vandra, cykla och njuta av skön konst och god mat och dryck året om. Den som både vill koppla av och hinna uppleva unika natur- och kulturupplevelser har kommit rätt. En perfekt plats att tillbringa en av våren och försommarens långhelger på, menar Lottie Knutson:

Bornholm brukar kallas ”Danmarks kornbod”, vilket syftar på alla odlingar och lokala matproducenter. Här finns hela den kulinariska kedjan, från råvara till finkrog.
Bornholm brukar kallas ”Danmarks kornbod”, vilket syftar på alla odlingar och lokala matproducenter. Här finns hela den kulinariska kedjan, från råvara till finkrog. Bild: Lottie Knutson

– Allt är så litet och överskådligt. Och det känns som utlandet fast det bara är en dryg timme med färjan från Ystad, säger hon.

Till cykel eller till fots

Färjan lägger till i Rönne, där du har nära till populära Kuststigen, en vacker vandringssträcka som löper tolv mil runt hela ön. De milslånga dynerna med blågrå strandråg runt Bornholms sydspets Dueodde lämpar sig att ta cykeln till, och sedan uppleva till fots. Dueodde har nyligen listats som en av världens 100 vackraste stränder.

– Dueodde är en plats jag rekommenderar! Stranden och dynerna runtom är naturskyddsområde. Det känns som Maldiverna med nordisk touch, säger Lottie Knutson.

<strong id="strong-2524d7a0d8469d309f24e231fa49adc9">Prisvärt paradis.</strong> ”Att ta med bilen inklusive fem personer på färjan kostade oss omkring 150 kronor”, berättar Lottie Knutson.
Prisvärt paradis. ”Att ta med bilen inklusive fem personer på färjan kostade oss omkring 150 kronor”, berättar Lottie Knutson. Bild: Lottie Knutson

Vill du korsa ön rekommenderar hon Højlyngsstien – en sju mil lång sträcka där den som vandrar på våren kan njuta av blommande ramslök. Stigen slutar i Årsdale, och bara två kilometer därifrån hittar du den charmiga byn Svaneke, med sina vindlande gränder och korsvirkeshus, som framröstats till Danmarks vackraste by. Lottie beskriver den som sprungen ur en HC Andersen-saga.

Mitt på Bornholm breder skogen Almindingen ut sig med klippor, sjöar, kärr och till och med en forntidsborg. Här är tillåtet att tälta i det fria. Utmed hav och hällristningar förbinder Cirkelstigen Allinge med Hammershus. Som namnet antyder cirklar rutten runt stränderna.

– Här kan jag rekommendera klassiska Stammershalle Badehotel som inte bara erbjuder rum för natten utan även serverar mat i toppklass, konstaterar Lottie.

Bornholm är väl värt ett besök, tycker Lottie Knutson: ”Badhotellen, stränderna och smörrebröden, det är hygge”, säger hon.
Bornholm är väl värt ett besök, tycker Lottie Knutson: ”Badhotellen, stränderna och smörrebröden, det är hygge”, säger hon. Bild: Lottie Knutson

EXTERN LÄNK: Bornholms bästa vandringar

Ett annat tips är Finnens fotspår som bland annat lockar med en orörd del av Bornholms kuststig och klippheden Slotslyngen, med vidsträckt utsikt över Östersjön och Hammershus.

– Missa inte Melsted Badehotel på stranden, det är ett måste någon av dagarna du är där. Ett klassiskt hotell med salta bad precis utanför fönstret. Middagen serveras i en matsal i sekelskiftesstil. Det är en fantastisk nostalgitripp, säger Lottie.

”Bornholm är väldigt prisvärt. Man får mycket semester för pengarna även med den aktuella kronkursen”, säger Lottie Knutson.
”Bornholm är väldigt prisvärt. Man får mycket semester för pengarna även med den aktuella kronkursen”, säger Lottie Knutson. Bild: Lottie Knutson

– Allt är så nära på Bornholm, du kan äta middag på Det Gamle Posthus i Allinge och ändå sova på ett pensionat eller badhus på en annan del av ön, säger Lottie.

Runt hela Bornholm finns prisvärd gourmetmat och lokalproducerad dryck. Lottie rekommenderar särskilt Bornholms-tapas på <a href="https://bornholm.info/en/razapaz/" id="link-32ab54c95332b4da034894853d973c4a">Râzapâz</a> när du anländer med färjan, och middag på Le Port i Vang.
Runt hela Bornholm finns prisvärd gourmetmat och lokalproducerad dryck. Lottie rekommenderar särskilt Bornholms-tapas på Râzapâz när du anländer med färjan, och middag på Le Port i Vang. Bild: Lottie Knutson

EXTERN LÄNK: Hitta ditt semesterboende på Bornholm

Vackra stadskärnor och skön konst

För konstintresserade kan Bornholm liknas vid Österlen i Skåne. Det magiska ljuset och Bornholms speciella natur har länge lockat konstnärer till ön, och det lokala konsthantverket är vida känt. Grønbechs Gård är den givna platsen för att få uppleva det bornholmska konsthantverket. Här finns unika verk av keramik, glas, trä, textil och metall.

”Den som fortfarande inte förstår tjusningen med den lilla ön bör än en gång beakta rekordet i soltimmar: bäst i Danmark med lika hög andel konsthantverkare”, skriver Lottie i ett blogginlägg.
”Den som fortfarande inte förstår tjusningen med den lilla ön bör än en gång beakta rekordet i soltimmar: bäst i Danmark med lika hög andel konsthantverkare”, skriver Lottie i ett blogginlägg. Bild: Lottie Knutson

Lottie Knutson beskriver hela Bornholm som en pärla i Östersjön, med ursprungliga byar, fiskrökerier och de karakteristiskt runda kyrkorna som skapar en egen ö-kultur.

– Åk gärna innan alla danska och tyska turister kommer i juli och augusti, då drivs priserna upp, säger hon.

På frågan om det går att få nog av Bornholm kommer svaret snabbt:

– Det vet jag faktiskt inte. Jag kan inte få nog av de speciella stränderna, mat- och dryckeskulturen och några av Danmarks finaste badhotell. Men egentligen räcker smörrebröden som anledning att åka dit, avslutar Lottie.

EXTERN LÄNK: Läs mer om danskarnas favoritö

<a href="https://bornholm.info/dueodde-strand/" id="link-b4a4300eb4d209a96ca91ded04ebd318">Dueodde Strand</a> är med på en färsk lista över världens 100 bästa stränder
Dueodde Strand är med på en färsk lista över världens 100 bästa stränder Bild: Lottie Knutson

Så tar du dig till Bornholm

Färjan mellan Ystad och Rönne tar omkring 1 timme och 20 minuter och avgår minst fyra gånger per dag. Under högsäsong åtta gånger dagligen. Biljettpriset ligger på 99 DKK och uppåt.

Solsäkra Bornholm

– Bornholm är danskarnas eget favoritresmål. Åren 2022 och 2023 korades ön till danskarnas bästa semesterdestination vid den traditionella och prestigefyllda Danish Travel Awards.

– Bornholm har flera unika vattenfall.

Bornholms konstrunda 9-12 maj är en god anledning att besöka ön.

Dueodde Strand är med på en färsk lista över världens 100 bästa stränder