”Det är inte meningen att du ska gå härifrån och känna att du är pensionsexpert. Låt oss hjälpa dig”, säger privatrådgivare Sanna Tegenfeldt på Handelsbanken i Kungälv.
”Det är inte meningen att du ska gå härifrån och känna att du är pensionsexpert. Låt oss hjälpa dig”, säger privatrådgivare Sanna Tegenfeldt på Handelsbanken i Kungälv.

Rådgivarna i Kungälv: Så kan pensionssparandet bli mer jämställt

Män sparar generellt mer än vad kvinnor gör, och får ut mer pengar den dag de går i pension. Handelsbanken i Kungälv tycker att det är hög tid att jämna ut skillnaderna.
– Många har svårt att ta tag i sitt pensionssparande. Det är därför vi finns här, säger privatrådgivaren Sanna Tegenfeldt.

|

EXTERN LÄNK: Så kommer du igång med sparandet

Även om jämställdheten kommit långt i Sverige jämfört med i många andra länder så har män i stor utsträckning fortfarande högre lön än kvinnor. Dessutom tar kvinnorna ut längre föräldraledighet och fler VAB-dagar när barnen är sjuka. Samtliga är faktorer som påverkar pensionen. Men de som lever i parrelationer kan komplettera varandras inkomster, menar rådgivarna Klas Cederlund och Sanna Tegenfeldt på Handelsbanken i Kungälv.

– Det är många faktorer som spelar in när det kommer till jämställt pensionssparande. Men skillnaderna för gifta går att kompensera om den som tjänar mer för över sin premiepension (PPM 2,5 procent) till den som tjänar mindre. Det går också att starta ett kompensationssparande till den partner som har lägre lön. Vi kan hjälpa dig med alla dessa steg, säger placeringsrådgivare Klas Cederlund.

Jämna ut skillnader

Att en person med högre lön kan spara mer än personen som tjänar mindre låter kanske självklart. Men Klas Cederlund menar att det går att jämna ut sparandet.

– Ett par där den ena partnern tjänar mer kan till exempel spara 1000 kronor per person i stället för att mannen sparar 1500 kronor i månaden och kvinnan, som tjänar mindre, sparar 500 kronor. Den sammanlagda summan paret sparar blir densamma, säger Klas Cederlund.

Det viktigaste rådet Klas Cederlund och Sanna Tegenfeldt har till privatpersoner är att börja spara i tid.
Det viktigaste rådet Klas Cederlund och Sanna Tegenfeldt har till privatpersoner är att börja spara i tid.

Enligt kollegan Sanna Tegenfeldt är kvinnor duktiga på att månadsspara, men de är också mer försiktiga än vad männen är.

– Det är vårt ansvar att guida kunderna rätt när det kommer till risknivå oavsett om det är en man eller kvinna, säger hon tillägger att ju längre tid det är kvar tills du tänker ta ut pensionen, desto större risker kan du ta:

– Tidshorisonten är en avgörande faktor. Har man långt kvar till pensionen kan man ta högre risker med sitt fondsparande. Det enda vi kan vara säkra på är att värdet kommer att svänga. Det vi kan visa är att värdet, historiskt, har ökat över en längre tidshorisont, säger Sanna Tegenfeldt.

Stor kunskapsbrist

Sanna och Klas möter många som inte vet hur de ska ta tag i sitt pensionssparande.

– De kommer in och säger ”jag har ingen koll” eller ”jag har ingen aning”, berättar Klas, och menar att ett första steg kan vara att boka ett möte med någon av Handelsbankens privatrådgivare.

– Hör av dig till oss så tittar vi igenom din pension tillsammans. Låt oss hjälpa dig, säger Sanna Tegenfeldt.

Klas och Sanna poängterar också att den yngre generationen behöver inleda ett privat sparande tidigare än vad deras föräldrar gjorde. Klas målar upp ett exempel: Om en 25-åring sparar 1 000 kronor i månaden i 40 år och den årliga avkastningen ligger på 6 procent så är summan uppe i 2 miljoner kronor när han eller hon fyller 65 år. De som väntar tills de fyller 45 år behöver spara 4 300 kronor i månaden för att komma upp i samma summa till sin 65-årsdag.

– Slutsatsen är alltså att börja spara i tid, säger Klas.

EXTERN LÄNK: Boka tid för privat rådgivning