Platser i ny bostadskö ges bort i doppresent

En enklare väg för kommande generationer att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är målet med satsningen på stadens – och hela landets – nya bostadskö.
– Vi tror att många kommer ge bort ett medlemskap med köplats i doppresent, säger Anna Clara Dettner von Vegesack, chef för OBOS medlemsprogram.

|

I Norge har ett medlemskap i OBOS blivit en vanligt förekommande doppresent, mycket tack vare det försprång medlemmarna får till spännande bostadsprojekt. Förra året hade en fjärdedel av alla nya medlemmar i Norge fått sitt medlemskap i gåva – och av dem var 30 procent under 1 år.

– Det visar att medlemskapet blivit väldigt populärt. Eftersom vi nu bygger mycket även i Sverige – och dessutom i attraktiva lägen – hoppas vi på samma utveckling här, säger Anna Clara.

LÄNK: Läs mer om hur du kan ge ett medlemskap i gåva

Växer i rask takt

I Sverige är det populära kösystemet till nya bostäder inte ens ett år gammalt – men intresset växer i rask takt och så även i Göteborg.

– Folk har insett att eftersom det här är nytt för den svenska marknaden så hamnar man automatiskt långt fram i kön om man blir medlem nu*. Redan i dag är 68 procent av intresseanmälningarna på våra bostäder gjorda av medlemmar med förtur. Det gör mig jättestolt, säger Anna Clara och skickar en hälsning till göteborgarna:

– Jag tror det är många som kommer vilja bo i de lägen vi jobbar med just nu. Och medan de som blir medlemmar väntar på att rätt bostadsprojekt ska dyka upp kan de utnyttja våra medlemsförmåner. För göteborgarna räcker det i stort sett att ta del av vårt erbjudande på Liseberg så är årsavgiften intjänad, förklarar Anna Clara.

LÄNK: Nu bjuder OBOS på årsavgiften för nya medlemmar

Många medlemsförmåner

Bland medlemsförmånerna finns rabatter på färg och tapeter, museum, hotell, biluthyrning, byggmaterial, försäkringar och mycket annat. Men det är en av förmånerna som väckt särskilt stort intresse – OBOS Deläga, som nyligen hade Göteborgspremiär.

Kanske är det en morfar eller farfar som blir nästa person att ge ett medlemskap i OBOS till ett barnbarn?
Kanske är det en morfar eller farfar som blir nästa person att ge ett medlemskap i OBOS till ett barnbarn?

– Det här är ett sätt att sänka tröskeln för personer som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. I de nyproduktioner som ingår i OBOS Deläga behöver man som medlem bara gå in med halva kapitalet från början. Den andra halvan av bostaden äger OBOS. Därefter betalar man av bostaden i sin egen takt i form av en samägandeavgift, berättar Anna Clara.

LÄNK: Läs mer om OBOS Deläga här

* Fram till den 31 december bjuder OBOS på årsavgiften för 2021 och du betalar endast 300 kronor i inträdesavgift när du blir medlem i OBOS. Därefter gäller 200 kronor per år.

Fem citat om att bli medlem i OBOS

”Jag vill ge mina pojkar en möjlighet till att få en lägenhet”.

”För att OBOS erbjuder bra bostäder till humana priser. Förhoppningen är att i framtiden få chansen till ett bra, prisvärt familjeboende i Göteborgstrakten”.

”Jag vill få möjlighet till framtida förturserbjudanden kring lägenhet”.

”Ungdomarna bor hemma fortfarande och då boendesituationen är som den är i Sthlm vill jag ha möjlighet att kunna hjälpa dem till bostad längre fram”.

”Många erbjudanden under tiden gör det värt att vara med”.

Källa: OBOS medlemsundersökning i samband med en tävling, oktober -21.