Nordjylland – ett paradis för både vuxna och barn. Här finns något för alla åldrar, även om önskemålen varierar.
Nordjylland – ett paradis för både vuxna och barn. Här finns något för alla åldrar, även om önskemålen varierar. Bild: Helle Bach Hansen/Daniel Brandt Andersen/VisitDenmark

Östra Nordjylland – perfekt för en långhelg med hela familjen

Från vita sandstränder, ljunghedar och dramatiska klippor till mysiga gamla gränder, kulturupplevelser och nöjesparker. På Nordjylland väntar ett nytt äventyr runt varje hörn och sanddyn. Bara några få timmars båtresa med Stena Line från Göteborg kan hela familjens semesterdröm bli verklighet i vår.

|

Redan på Danmarksterminalen i Göteborg börjar den sköna semesterkänslan infinna sig. Medan Stena Line-färjan sedan smidigt tar er över Kattegatt kan både vuxna och barn njuta av den goda och prisvärda maten, unna sig något lyxigt eller roligt i The Shop och andas in den friska havsluften. Väl på plats i Fredrikshamn väntar en värld av nya upplevelser. Dessutom med så korta avstånd att mycket hinns med under en långhelg.

Färjan mellan Göteborg och Fredrikshamn tar bara tre och en halv timme. Under resan kan du njuta av den fantastiska utsikten över havet, den goda maten, baren och butiken The Shop. När vädret tillåter finns ett generöst tilltaget soldäck.
Färjan mellan Göteborg och Fredrikshamn tar bara tre och en halv timme. Under resan kan du njuta av den fantastiska utsikten över havet, den goda maten, baren och butiken The Shop. När vädret tillåter finns ett generöst tilltaget soldäck. Bild: Stena Line

EXTERN LÄNK: Läs mer om semesteräventyret Nordjylland

Oförglömliga minnen

Den vilda naturen, de moderna småstäderna, den goda maten och närheten till havet gör Nordjylland till ett perfekt resmål för familjen. Bara 40 minuters bilfärd från mysiga Århus hittar du Fårup Sommerland, en av Danmarks mest uppskattade nöjesparker, som till och med framröstats till Europas bästa park. Här finns bland annat flerfaldigt prisbelönade berg- och dalbanan Fønix, Danmarks största vattenpark och andra magiska äventyr för hela familjen.

EXTERN LÄNK: De populäraste nöjesparkerna i Danmark

På den nordligaste delen av Jylland finns något för alla.
På den nordligaste delen av Jylland finns något för alla. Bild: Kjetil Løite/VisitDenmark

Lilla storstaden Ålborg

En unik chans att få uppleva riktig karnevalstämning ges under en vecka i mitten av maj, med Aalborg Børnekarneval lördag den 18 maj. Väl i mysiga Ålborg kan den historieintresserade lära sig mer om dansk vikingatid på vikingamuseet Lindholm Høje Museet. Här finns också Springeren, ett maritimt museum och upplevelsecentrum.

Ålborg är också hem till det unika kultur-och kunskapscentret Utzon Center, en plats där vuxna som barn får chans att uppleva den unika arkitekturen med alla sina sinnen.

För djurälskare är Aalborg Zoo ett måste. I djurparken som har öppet 363 dagar om året möter du allt från giraffer, lejon, tukaner och sengångare till lodjur och isbjörnar. Över 100 djurarter finns representerade på Aalborg Zoo, som erbjuder både underhållning och bildning. För alla som älskar livet i havet finns 40-årsjubilerande North Sea Oceanarium, ett upplevelsecentrum där du bland annat får stifta bekantskap med den unika klumpfisken och lek, lärande och interaktiva utställningar är i centrum.

Nordsøen Oceanarium är norra Europas största akvarium.
Nordsøen Oceanarium är norra Europas största akvarium. Bild: Destination NORD/VisitDenmark

Lite senare i sommar kan den som är sugen på att resa bakåt i tiden uppleva de traditionella medeltidsdagarna på Voergaard slott.

Skagens vackra ljus

Med Fredrikshamn som bas har du nära till många av Nordjyllands mest oförglömliga upplevelser. Kanske checkar ni in på ett klassiskt litet badhotell vid stranden eller så lockar ett vandrarhem i någon av Nordjyllands mysiga gamla stadskärnor. Även om sommarvärmen inte hunnit upp till norra Europa än kan både barn och vuxna njuta av den tropiska värmen inne på det unika vattenäventyret The Reef, som ligger på gångavstånd från färjeterminalen.

Missa heller inte chansen att stå med en fot i varje hav vid vackra Grenen, Nordjyllands och hela Danmarks nordligaste udde, där Kattegatt och Skagerrak möts.

Danmarks nordligaste udde Grenen.
Danmarks nordligaste udde Grenen. Bild: Dennis Lundby/VisitDenmark

I ett av Fredrikshamns mest natursköna områden Bangsbo finns Kystmuseet, med anor från 1364. Från Fredrikshamn är det inte långt upp till det gamla fiskeläget Skagen, som med sitt unika ljus och vackra landskap länge lockat till sig konstnärer. Skagenmålarnas tavlor, som skapades vid förra sekelskiftet, går att se på Skagens Museum.

God mat och underskön natur

Var du än befinner dig på Nordjylland har du alltid nära till god mat och dryck i alla prisklasser. Barnfamiljen kan njuta av alla valmöjligheter på Aalborg Street Food – Køkkenfabrikken, mitt på Skudehavnen i Vestbyen. Här samlas 16 olika kök som erbjuder mat med inspiration från hela världen.

Mitt i den vackra naturen i Bangsbo-området ligger Restaurang Møllehuset, en mysig a la carte-krog. Här ligger säsongens lokala råvaror till grund för de spännande och kreativa rätter som serveras.

Var du än vänder dig på Nordjylland har du nära till havet.
Var du än vänder dig på Nordjylland har du nära till havet. Bild: DianaAud

Även om sommarvärmen dröjer ett tag till kan en dag på stranden vara nog så lockande och avkopplande. Längs Kattegattkusten finns stränder med gott om utrymme för lek och aktiviteter. Barnvänliga Bratten Strand en knapp mil norr om Fredrikshamn lockar med finkornig sand och stora dyner. Fredrikshamns berömda Palmestranden är ett annat populärt mål för barnfamiljer som längtar efter frisk havsluft, sand mellan tårna och roliga strandaktiviteter.

Råbjerg Mile.
Råbjerg Mile. Bild: Csaba Labancz/Visit Denmark

EXTERN LÄNK: Planera din långhelg på Nordjylland

Den som vill uppleva naturens krafter på nära håll kan ta sig till den vandrande sanddynen Råbjerg Mile, mellan Skagen och Fredrikshamn. På andra sidan Nordjylland väntar de vackra dynerna runt det gamla fyrtornet Rubjerg Knude.