Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.
Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare. Bild: Nathan Carl

Matematikerns två bästa tips för ett lyckat sparande

Många västsvenskar lever i ekonomiskt utmanande tider på grund av den höga inflationen. Därför har behovet av att tänka till i sitt sparande blivit allt viktigare, menar matematikern Carl Lindberg, som delar med sig av sina bästa tips för att lyckas med sitt aktiesparande.

|

Tillsammans med Nanna Stranne och Mai Thai var Carl Lindberg med och grundade Sigmastocks 2014. Affärsidén grundade sig i att trion ville utmana traditionella fondförvaltare genom att pressa avgifterna.

– Vi insåg att vi genom modern teknik kunde göra allt det som fonderna gör, och mer därtill, fast helt automatiserat. Rent krasst kan man säga att en fond bara är en påse med aktier och en avgift. Men aktierna kan du köpa själv och avgiften vill du inte ha, säger Carl Lindberg.

Valmöjligheter och transparens

Fördelarna med förvaltning direkt i aktier istället för fonder är många, enligt Carl. Inte minst pekar han på kundens valmöjligheter och transparensen när alla innehav blir synliga.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan spara smart och automatiskt i aktier med Sigmastocks

– När fonderna kom på 60-talet var det för att ge folk en möjlighet att komma åt börsen. Men det behövs inte längre, idag kan du lika gärna äga aktierna själv. Det är billigare och mer flexibelt samtidigt som du kan ge uttryck för ditt etiska förhållningssätt i ditt sparande och investera i bolag som du själv står bakom, säger Carl.

Han drar en liknelse:

– Folk slutade inte använda telefonkatalogen för att den blev sämre, utan för att vi fick bättre alternativ. Det är samma sak här. Fonder var jättebra när de kom, men i ett automatiserat samhälle har de lite spelat ut sin roll.

Skräddarsyr aktieportfölj

Efter Sigmastocks lansering av deras automatiserade tjänst 2021 har allt fler fått upp ögonen för den här formen av modernt aktiesparande. Inte minst eftersom det är smidigt, där man som användare själv inte behöver vara delaktig om man inte vill. Tjänstens matematiska modeller går igenom och jämför 900 bolag varje dag, för att sedan anpassa aktieportföljen efter varje kund.

Men i ekonomiskt tuffa tider med hög inflation har allt fler blivit osäkra vad de ska göra med sitt aktiesparande.

– Vi har märkt av att folk är nervösa. När börsen går ner vågar dessutom färre människor påbörja ett sparande.

Här ser han två alternativ till hur man som privatperson bör agera.

– Det ena är att månadsspara och helt enkelt inte tänka mer på saken. För över tid kommer månadssparandet att ge en stabiliserande effekt på din avkastning. Det andra alternativet, som är användbart om man överväger att gå in på börsen med en större summa pengar, är att dela upp sitt kapital och investera det portionsvis över ett år.

Långsiktighet en nyckelfaktor

Just att vara långsiktig i sitt sparande ser Carl Lindberg som en nyckelfaktor för att vara framgångsrik. Att själv försöka tajma börsen är en svår, för att inte säga omöjlig, uppgift.

– Om du tar alla dina pengar och går in i börsen idag, och den dippar i närtid, kommer du att vara ledsen för det. Men om du är en person som månadssparar och vet att du inte behöver pengarna på rätt många år, då är du nästan glad om börsen går ner i början av din sparperiod. För då får du fler aktier för dina pengar vilket ger högre avkastning när börsen på sikt går upp igen.