Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.
Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare. Bild: Nathan Carl

Matematikern: ”Behåll ditt månadssparande – om du kan”

Vinterns höga elräkningar och dyra livsmedel drabbar många hårt, men om du fortfarande får ekonomin att gå ihop finns ingen anledning att sluta med ditt månadssparande. Det säger matematikern Carl Lindberg som bland annat varit med och grundat Göteborgsbaserade Sigmastocks.
– Om det inte skulle gå bra på börsen här och nu spelar det ingen roll om 25 år, säger han.

|

Carl Lindberg har full förståelse för att det kan vara tufft att satsa på sitt sparande i tider då det för många är läge att istället använda sina sparpengar.

– Det är klart att du måste betala elräkningen, det är inget att hymla om. Men om du kan så finns det ett tydligt värde i att behålla ditt sparande, säger Carl och fortsätter:

– Även om du i dagsläget bara har 200 kronor att lägga undan varje månad så blir summan som det sparandet genererar över tid ändå värdefullt för dig i den ekonomi du har. Det kan låta lite men 200 kronor i månaden blir trots allt närmare 25 000 kronor på tio år. Och om du satsar pengarna på börsen så dubblas antagligen den summan.

”En trygghet”

Långsiktigheten är det som Carl hela tiden återkommer till. Att det inte spelar någon roll om sparandet går upp eller ned i början. Utifrån hans perspektiv så är pengarna man har på börsen till för när man gått i pension.

– Det är inte så att folk tänker att ”vad glad jag kommer bli om 30 år när jag plockar ut de här pengarna och bränner rubbet under en månad” utan det är mer en trygghet om något oväntat som påverkar livskvalitén skulle inträffa, eller till ålderdomen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan spara smart och automatiskt i aktier med Sigmastocks

Carl jämför med att du köper en brandsläckare innan det brinner; att du börjar med ditt sparande när du har ett jobb, ekonomin i ordning och livet rullar på.

– Det bästa är helt enkelt att sätta in pengarna varje månad och sedan inte titta åt det hållet om du inte verkligen behöver det.

Kan välja bort branscher

Det är också här, när du vill förvalta dina pengar men inte har tid att vara ständigt initierad, som Carl vill slå ett slag för Sigmastocks.

– Sigmastocks köper aktierna direkt åt dig och du kan själv anpassa vilka branscher du vill att pengarna satsas i. Den här individanpassningen, att själv kunna bestämma om du inte vill spara i aktier kopplade till höga koldioxidutsläpp eller vapen, är en möjlighet som inte finns i vanliga fonder, berättar Carl.

– Samtidigt försöker vi slå börsen men i stället för dyra aktiva fondförvaltare så tar vi modern teknologi till hjälp.

Ser positiva tecken för 2023

Enligt Carl tyder mycket på att inflationen nu har haft sin peak och det ser han som ett positivt tecken för det nya året.

– Det betyder att man kan få något som är dåligt under kontroll, att räntehöjningarna börjar bita. Samtidigt får du inte glömma att om du är nervös för att börsen är skakig, då är alla andra det också, så “alla” aktier blir billigare för dig att köpa. Och så länge du månadssparar på en nivå som passar dig och din ekonomi, så är det alltid värt att köra i gång. Du behöver bara ha det långa perspektivet.