Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.
Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.

Hög inflation – men priset på aktierna sjunker

Dyra elräkningar och dyrt livsmedel. Inflationen har lett till att det mesta har blivit dyrare i samhället. Men för ditt sparande kan det på sikt ge positiv effekt, när det blir billigare att köpa aktier på börsen.
– I den meningen kan man säga att det är rea nu, säger Carl Lindberg på aktiespartjänsten Sigmastocks.

|

Först pandemin och sen kriget i Ukraina. Det finns flera faktorer som spelar in i att inflationen har varit rekordhög i år, så att priserna på det mesta utom aktier skjutit i höjden. För många har det inneburit stora utmaningar i privatekonomin, vilket har påverkat situationen på börsen.

– När folk har varit nervösa har det inte känts bra i magen att köpa aktier. Exakt så har också de som redan befunnit sig på börsen resonerat, och känt ett behov av att sälja för att istället få pengar på banken, säger Carl Lindberg, en av medgrundarna till Sigmastocks.

Det har lett till att priserna sjunkit på aktiemarknaden senaste året, där det numera går att få större andel av bolagen för mindre pengar när man handlar sina aktier.

”Spelar ingen roll om börsen är hög eller låg”

– I den meningen kan man säga att det är rea nu. Men poängen är att det spelar inte så stor roll om börsen är hög eller låg när du går in om du har ett långsiktigt perspektiv och månadssparar, säger Carl.

Skulle du annars rekommendera att vara snabb in på börsen nu när det är billigt?

– Nja. För det första kan vi inte med säkerhet säga att just nu är ett jättebra läge att köpa aktier, det vet man först i efterhand. Du ska liksom inte pantsätta din egen njure för att få pengar till att spekulera på börsen. I någon mening är det rea givetvis, men det kan fortfarande gå ner ännu mer. Nyckeln är att inte riskera att sätta sin privatekonomi i ett dåligt läge oavsett vad som händer på marknaden. Det ska du helt enkelt inte göra, även om börsen känns billig. För i ärlighetens namn vet du och jag såklart lika lite som alla andra om marknaden kommer gå upp eller ner närmaste tiden. Det vet ingen, säger Carl.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan spara smart och automatiskt i aktier med Sigmastocks

Är bättre att månadsspara

Han rekommenderar därför att man är långsiktig i sitt sparande för att få avkastning över tid. Dessutom bör man, kanske mest av psykologiska skäl, undvika att gå in med en stor klumpsumma vid samma tillfälle. I stället är det bättre att månadsspara eller dela upp sitt kapital portionsvis över ett år, om man tänker köpa aktier eller fonder med en större summa.

– Du ska ha en strategi där du aldrig hamnar i läget: Nu måste jag sälja. Du ska inte heller spara på ett så riskabelt sätt så att du känner att du behöver hålla koll på dina aktier varje dag. Följer du börsen ska det vara för att du har ett intresse och vill följa utvecklingen, säger han.

Sigmastocks tjänst för automatiskt aktiesparande går igenom och jämför 900 bolag varje dag, för att sedan anpassa aktieportföljen efter varje kund.

– Att vara kund hos oss är lika enkelt som att spara i fonder. Och har du inte aktieintresset så behöver du inte hålla koll på ditt Sigmastockskonto alls fram till att du en vacker dag i en avlägsen framtid behöver en del av pengarna till att göra något roligt.

Kom ihåg att pengar på börsen både kan öka och minska i värde. Historisk avkastning är ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet.