<strong id="strong-5df93e35e16c8e7c5113f885cb658e61">Drömmer om ett för-alltid-hem</strong>. Målet för Hundstallet är att hundarna som kommer dit ska vara där så kort tid som möjligt. Just nu arbetar omplacerarna bland annat med att hitta nya ägare till ett stort gäng spetshundar.
Drömmer om ett för-alltid-hem. Målet för Hundstallet är att hundarna som kommer dit ska vara där så kort tid som möjligt. Just nu arbetar omplacerarna bland annat med att hitta nya ägare till ett stort gäng spetshundar. Bild: DENISE ERIKSSON

Här får hundar ett nytt liv: ”De har fått för lite kärlek”

På Hundstallet i Alingsås börjar vägen tillbaka för hundar som aldrig fått den kärlek eller uppmärksamhet de förtjänar. Hundskötaren Elva Haarala berättar om ett jobb som innehåller både ljus och mörker, om 32 livrädda spetshundar som ingen någonsin brytt sig om och om hur några av dem redan hamnat i ett knä, i ett tryggt hem.

|

I början av mars anlände 32 spetshundar till Hundstallet strax utanför Alingsås. För en anläggning som vanligtvis tar hand om runt 40 hundar, blev detta ännu en utmaning för de hundskötare som dagligen arbetar intensivt med Svenska Hundskyddsföreningens viktigaste uppgifter; att rädda, vårda och omplacera hundar som på olika sätt farit illa eller behöver ett nytt hem.

”Smuts och sjukdomar var vardag”

Hundarna kom från en annan ort i Sverige. I ett hus strax intill boningshuset hade de lämnats åt sitt öde, helt utan kontakt med människor.

– Mitt i en sanitär misär hade de förökat sig på egen hand. Smuts och sjukdomar och slagsmål om mat var deras vardag, berättar Elva Haarala, som i sin roll som hundskötare även arbetar med Hundstallets omplaceringar.

Elva Haarala är en av hundskötarna på Hundstallet som också arbetar med att omplacera hundar.
Elva Haarala är en av hundskötarna på Hundstallet som också arbetar med att omplacera hundar. Bild: DENISE ERIKSSON

De 32 små hundarna omhändertogs av länsstyrelsen i början av året och via ett hundpensionat, där hundarna klipptes och tvättades grundligt, hamnade de för ett par veckor sedan på Hundstallet i Alingsås.

EXTERN LÄNK: Här är hundarna som söker hem i Västsverige just nu

– De kommer till en miljö där allt är nytt. Här försöker vi ge dem lugn och ro. De ska känna att de blir väl omhändertagna och att de inte behöver vara rädda längre, säger Elva.

Redan fått ett nytt hem

Hundskötarna kunde snabbt märka en skillnad i hundarnas beteende. Elva berättar att spetsarna blev mer och mer framåt i takt med att de hittade trygghet i nya rutiner för mat, lek och promenader.

– Vissa kände vi var redo att omplaceras snabbt. Det är alltid vårt självklara mål, att hundarna ska vara här så kort tid som möjligt. Därför värmer det att några av de här små kämparna redan fått ett hem och nya ägare.

”Känns bra i hjärtat”

Men i många fall är omplaceringar av hundar betydligt mer komplicerade. Alla hundar kommer in till Hundstallet med olika erfarenheter och en del kan ha mycket otrygghet i bagaget. Det kan till exempel handla om att de gör utfall eller biter, berättar Elva. Då gäller det framför allt att hitta erfarna ägare via noggranna urvalsprocesser, men också att förbereda hundarna på ett nytt liv.

Spetshundarna söker kärleksfulla hem, där de får den kärlek och omvårdnad de förtjänar.
Spetshundarna söker kärleksfulla hem, där de får den kärlek och omvårdnad de förtjänar. Bild: DENISE ERIKSSON

– Vi har hundar som varit hos oss i ett år. Men det är oftast arbetet med dem som är mest givande, där vi envist jobbar med hundens behov och ser mest utveckling. Det känns väldigt bra i hjärtat när hundarna börjar lita på oss och förtroendet växer.

Elva Haarala säger att ärendet med de 32 spetsarna fått henne att än en gång reflektera över hur starka hundar kan vara.

– Trots att de farit väldigt illa så verkar det som att de är desto mer tacksamma för livet. De blir så glada när de får kärlek för första gången. Alla hundar här har möjligheter till ett gott liv, om vi bara ger dem förutsättningarna.

VILL DU STÖTTA HUNDSTALLET?

Hundstallet är helt beroende av stöd från allmänheten. Alla gåvor till hundarna på Hundstallet gör skillnad – stora som små. Här kan du skänka en gåva.