Emma Lundin, marknadsområdeschef för ombyggnad på Riksbyggen, säger att bostadsrättsföreningar som de hjälper med renoveringar får in väldigt många bra anbud just nu.
Emma Lundin, marknadsområdeschef för ombyggnad på Riksbyggen, säger att bostadsrättsföreningar som de hjälper med renoveringar får in väldigt många bra anbud just nu.

Gyllene läge för renoveringar: “Det är köparnas marknad idag”

En fasadrenovering eller ett stambyte kanske känns som det sista er bostadsrättsförening vill genomföra i nuläget. Men faktum är att tajmingen kan vara helt rätt.
– Vi får in väldigt många bra anbud just nu – duktiga entreprenadfirmor och riktigt bra offerter, säger Emma Lundin som är marknadsområdeschef för ombyggnad på Riksbyggen.

|

Det höga ränteläget har slagit mot många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Många befarar dessutom att kostnadssmällen fortfarande ligger framför dem. Därför kan renoveringar och underhåll vara något som man helst skjuter framför sig så länge det bara går.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i bostadsrättsföreningen.

Men det finns flera anledningar att tänka annorlunda, konstaterar Emma Lundin. Utöver att en renovering faktiskt kan ses som en investering, kan föreningar i dagens läge dessutom få klart bättre pris för många typer av renoveringar jämfört med för några år sedan.

– Byggbranschen i Sverige går på halvfart och företagen behöver sätta sin personal i arbete. När vi på Riksbyggen hjälper föreningar med deras renoveringar så får vi in väldigt många bra anbud just nu – duktiga entreprenadfirmor och riktigt bra offerter, säger hon.

Köparnas marknad för byggtjänster

Satsa på solceller? Riksbyggen hjälper din BRF att beräkna den ekonomiska och miljömässiga nyttan.
Satsa på solceller? Riksbyggen hjälper din BRF att beräkna den ekonomiska och miljömässiga nyttan. Bild: Andreas Hylthén Fotograf AB

Riksbyggen har under många år hjälpt bostadsrättsföreningar över hela landet med större renoveringar och underhåll genom att ta ett helhetsansvar för processen. Från att utreda behovet och upphandla en entreprenör, till att sköta det juridiska och till och med stå för garantin.

– Det är helt enkelt köparnas marknad idag. Så även om det kan ta emot att göra stora investeringar i fastigheten så ska man vara medveten om att det kanske kommer att vara mycket dyrare om ett år eller två när byggbranschen fått fart igen.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er Brf. Be om gratis offert.

Skicket på föreningens ekonomi påverkar självklart möjligheterna att genomföra renoveringar. Men även om det krävs ett utökat lån för projektet, kan satsning vara värt det, påpekar hon:

För många bostadsrättsföreningar kan det vara en bra tajming att renovera fasaden just nu.
För många bostadsrättsföreningar kan det vara en bra tajming att renovera fasaden just nu. Bild: Andreas Hylthén Fotograf AB

– Lånebehovet är så klart en faktor man får väga in här. Det är också en avvägning vi på Riksbyggen gör tillsammans med de föreningar vi hjälper. Men ställer vi räntekostnaderna mot den lägre prisbilden så talar fortfarande mycket för att man ska ta tillfället i akt att göra investeringen nu.

Det finns dessutom fler anledningar till att inte vänta med renoveringen. Den första är att eftersatt underhåll kan leda till kostsamma skador på fastigheten – och därmed högre kostnader över tid.

Energibesparing kan täcka kostnaden för lån

– Det är riskfyllt att bygga upp en underhållsskuld i det här ekonomiska läget. Om ni till exempel får en vattenskada i fastigheten så kommer det att leda till en mycket högre totalkostnad och dessutom orsaka större bekymmer för alla boende.

Ett annat konkret skäl till att genomföra vissa stora renoveringar är att de faktiskt kan sänka föreningens rörliga kostnader. En nyrenoverad fastighet kan få lägre försäkringskostnader, mindre kostnader för service och underhåll och kanske framför allt lägre kostnader för el och värme.

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort.

HÄR FINNS RIKSBYGGENS FASTIGHETSFÖRVALTNING

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.