Mai Thai och Nanna Stranne är kvinnorna bakom framgångsrika Sigmastocks. Sedan de möttes på Chalmers har deras automatiserade aktiespartjänst skapat uppståndelse i branschen.
Mai Thai och Nanna Stranne är kvinnorna bakom framgångsrika Sigmastocks. Sedan de möttes på Chalmers har deras automatiserade aktiespartjänst skapat uppståndelse i branschen. Bild: Nathan Carl

Göteborgarnas tjänst en revolution för aktiesparare

Nanna Stranne från Kullavik och Mai Thai från Bergsjön fick under studieåren på Chalmers en idé som fått aktörer på finansmarknaden att skruva på sig. Deras snabbt växande bolag Sigmastocks erbjuder nämligen en digital aktiespartjänst med låga avgifter – eftersom de lyckats kapa kostsamma mellanhänder.

|

Sedan lanseringen 2021 har 8700 kunder börjat använda Sigmastocks automatiserade tjänst, utvecklad för ett direkt sparande i aktier.

– En skräddarsydd aktieportfölj och personlig förvaltning har tidigare varit synonymt med kunder som vill investera 5 miljoner kronor och uppåt. Den tjänst vi utformat gör aktiesparande tillgängligt för alla, från 500 kronor, berättar Mai Thai.

Något stort på gång

Hon och Nanna Stranne grundade Sigmastocks tillsammans med Nannas man, matematikern Carl Lindberg. Alla tre träffades under studieåren på Chalmers för snart tio år sedan. Redan när idén började ta form och de förstod att de hade något stort på gång var de förberedda på att det kunde ta lång tid att göra verklighet av planerna.

– Det har varit en berg- och dalbana och hade vi inte varit beredda på en tålamodsprövande resa hade vi nog gett upp för länge sedan, berättar Nanna och fortsätter:

– Vi insåg snabbt att många som tjänar pengar på fondlösningar inte var glada över den riktning vi ville ta.

”Triggats av reaktioner vi mött”

Nanna syftar på att Sigmastocks väljer att investera kundernas kapital direkt i aktier i stället för fonder. På så sätt kan de med tjänstens matematiska modeller gå igenom och jämföra 900 bolag varje dag, för att sedan anpassa aktieportföljen efter varje kund. Samtidigt kapas flera mellanhänder när fondbolagen lämnas utanför och därför kan Sigmastocks erbjuda en av marknadens lägsta avgifter.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Sigmastocks tjänst för automatiskt aktiesparande

– Vi har förståelse för att många finansiella aktörer tjänat pengar på sina befintliga strukturer och att de stått inför en enorm utveckling under de senaste åren, men vi har nog triggats av de reaktioner vi mött, säger Nanna.

Entreprenörer med driv

När de tre grundarna i slutet av sin studietid började utforska sparande och djupet av avgifter insåg de att det saknades ett ”ärligt och vettigt” alternativ. Därför kände de sig manade att börja bygga något på egen hand.

– Mina föräldrar kom till Sverige under Vietnamkriget och jag lärde mig tidigt att vill man komma någonstans får man göra det själv. Det är en stor anledning till att jag och Nanna, som kommer från en entreprenörsfamilj, klickade från dag ett. Vi har båda drivet att få saker gjorda, säger Mai.

Vill göra skillnad...

Sedan dess har de varit inställda på att göra skillnad i vad de kallar en ”föråldrad finansbransch”.

– För oss har det varit viktigt att ta fram en tjänst som är användarvänlig och transparent. Där kunden, vare sig det är en privatperson eller ett företag, får möjlighet till en bättre förvaltning som sköts av Sigmastocks. Samtidigt ska våra kunder enkelt kunna gå in och se vad vi köper och säljer och hur det sköts. Det är viktigt att kunna se exakt vad du äger och att du har full koll på ditt sparande, säger Mai.

...och fortsätta växa

Trots att samhället idag befinner sig i flera ekonomiska utmaningar trycker Mai och Nanna på vikten av ett långsiktigt sparande.

– Trots omständigheterna under 2022 har vi vuxit med 25 procent. Det är en trygghet för oss att våra kunder är lojala och att de tycker om det vi gör. Vi ser ingen annan som utformar en tjänst på det sätt vi gjort och på sikt hoppas vi fortsätta tillväxtresan även utanför Sveriges gränser, säger Nanna.