Kasper Gefors, Nina Bergman, Per Skånberg och Fredrik Löfgren på Tången Industrikapital.
Kasper Gefors, Nina Bergman, Per Skånberg och Fredrik Löfgren på Tången Industrikapital.

Ett investmentbolag med stark förankring i Västsverige

Investmentbolaget Tången har stark regional förankring i Göteborg med omnejd, där de är verksamma inom industri, service, energi och fastigheter.
– Det är kul att driva bolag men ännu roligare att göra det ihop. Man blir en del av något större, säger Per Skånberg, vd för Tången.

|

Allt började med att grundarna hade en gemensam upplevelse av att det saknades ett investmentbolag som hade en stark förankring i Västsverige.

– Vi är ett västsvenskt investmentbolag med långsiktiga investeringar i sunda och välmående företag. Vi brukar säga att vi har nära till lösningar, men långt till Stureplan, säger Per Skånberg.

Ett fåtal branscher för starka verksamheter

Tången har en stark bolagsportfölj och tydliga idéer om vilken typ av bolag de vill investera i.

– Vi håller oss till ett fåtal branscher där vi kan skapa starka verksamheter. Välmående bolag, inga startups eller scaleups utan uteslutande stabila bolag med sunda värderingar, förklarar Per Skånberg.

– Vi gillar regulatoriska branscher som kräver lite extra och tittar också på bolag där det finns en stark kultur som gör att de anställda trivs. Från ett investerarperspektiv ser vi en långsiktig resa, vi är försiktiga och utvärderar noga hur vi ska driva det vidare på ett lönsamt sätt, säger Nina Bergman, CFO på Tången.

Långsiktighet och lönsamhet på lång sikt

Det är tydligt att Tången vill skilja sig från andra investmentbolag. Långsiktigheten löper som en röd tråd genom verksamheten och förvärven görs med tanken om att det ska finnas utvecklingsmöjligheter och lönsamhet på lång sikt. Den regionala förankringen i Västsverige är en stark del av identiteten, men de betraktar hela Norden som sitt arbetsområde.

– Vi lever med bolagen över lång tid och äger inte jättebrett i en massa olika branscher, utan skaffar hellre djupare kompetens i ett fåtal. De bolag vi letar efter vill vi bygga på djupet, genom till exempel geografisk expansion, säger Nina Bergman.

Processen vid ett förvärv kan se lite olika ut. Det kan handla om företag i ett generationsskifte eller företag som behöver hjälp att ta nästa steg. Tången är dock aldrig operativa i sig, betonar Per Skånberg. Däremot är de alltid en aktiv ägare med olika insatser för att säkerställa en hållbar och lönsam tillväxt.

– Vi stöttar i olika områden. Processen börjar alltid med att man tillsammans med ledningen jobbar fram en gemensam uppfattning om vart bolaget ska. Det är otroligt viktigt att det finns en gemensam förväntansbild. Det är dock alltid vd och personalen som driver bolaget framåt som tidigare, säger han.

– Vill fortsätta på den väg som de har påbörjat, avslutar Nina Bergman.

EXTERN LÄNK: Läs mer på tangenik.se