Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.
Carl Lindberg på Sigmastocks, docent och tidigare adjungerad professor i matematik, har finansmatematik som sitt specialistområde och han brinner för att göra ny teknik tillgänglig för alla sparare.

Därför kan sparande i aktier passa barnfamiljer

Småbarnsår och föräldraledighet hindrar många från att lägga undan pengar och spara på börsen, men om du klarar av att hålla kvar ditt sparande är det jättebra. Det säger matematikern Carl Lindberg som här ger tips på hur föräldrar kan tänka för att skapa en ekonomiskt tryggare framtid för sina barn.

|

Carl Lindberg, som var med och grundade Göteborgsbaserade aktiespartjänsten Sigmastocks, tycker att månadssparande borde vara en självklarhet. Han betonar att det långsiktigt inte spelar någon större roll för månadssparare om börsen går upp eller ned här och nu.

– Säg att tusen människor börjar spara i ett större antal slumpvis valda aktier och spola sedan fram tjugo år. Då kommer den stackare som haft mest otur i sitt val av aktier ändå ha mer pengar än den som bara la pengarna på ett vanligt sparkonto.

Meningsfullt på sikt

Carl säger att han har stor respekt för att dagens ekonomiska läge påverkar många småbarnsfamiljer som på grund av föräldraledigheter tillfälligtvis saknar två heltidsinkomster. Samtidigt menar han att det är värt mycket för varje familj att behålla sitt sparande om man känner att det går.

EXTERN LÄNK: Läs mer om att spara till barn och barnbarn via Sigmastocks

– Om du klarar att lägga undan 200 kronor i månaden så blir det ändå meningsfulla summor över tid: på tio år så motsvarar det nästan 25 000 kronor. Och om du sparar i aktier så har du nästan garanterat mycket mer än så, typiskt sett det dubbla. Du kommer vara glad att du avvarade de pengarna när det var tuffare. Den bufferten kan göra det enklare för dig att fatta bra beslut om och när det dyker upp oväntade utgifter, och du kan undvika att ta snabblån med många gånger extremt hög ränta.

Småbarnsföräldrar som vill få igång ett långsiktigt sparande till sina barn har via Sigmastocks tjänst möjligheten att göra etiska ställningstaganden som känns bra i magen. Förutom att kunna välja bort branscher och företag så kan du även välja hållbarhetsområden du vill ta hänsyn till, till exempel koldioxidutsläpp eller socialt ansvar.

– Om man inte bryr sig om det etiska och är nöjd med att få samma avkastning som börsen minus fondavgiften, så finns det jättebilliga fonder att spara i. Det upplägget passar många. Men gillar man chansen att kunna slå börsen samtidigt som man väljer att spara pengarna på ett individanpassat sätt så är vi i dag det enda alternativet. Dessutom har vi pressat ned våra avgifter ordentligt tack vare att vår tjänst är automatiserad.

”Sikta på halva barnbidraget”

Enligt Carl är den största missen man kan göra med sitt sparande att betala alldeles för mycket i avgifter till fondförvaltare. Han tycker att folk behöver vara medvetna om att en förvaltare inte har en susning om börsen kommer gå upp eller ned, men att många tar betalt som om de kunde det.

– Det finns ingen som vet hur börsen kommer gå imorgon eller nästa år, men vi på Sigmastocks ger dig bästa möjliga förutsättningar till avkastning genom att vi dels väljer aktier utifrån en forskningsbaserad metodik, men framför allt pressar avgifterna så långt det bara går, säger Carl.

Förutom att fokusera på låga avgifter är hemligheten för småbarnsföräldrar är att tänka långsiktigt med sitt sparande. Om de har möjlighet tycker han att 500 kronor i månaden är en bra summa att sikta på.

– Det motsvarar ungefär halva barnbidraget och kan växa till lite mer än 281 000 kronor på 20 år*. Men då pratar vi om aktier, som historiskt avkastat runt 8 procent årligen.

Hur mycket tid och engagemang behöver man lägga på Sigmastocks?

– Efter uppstarten så sköter sig allt av sig självt. Du kan givetvis gå in och titta till sparandet för att det är roligt eller för att göra en extra insättning, men totalt sett måste du inte lägga mer än en kvart på ditt Sigmastockssparande tills du dör. Det är i sin enkelhet ett fantastiskt sätt att spara långsiktigt på om du vill ge dina pengar goda chanser att växa.

*Beräknat på aktier med 8 % i genomsnittlig årsavkastning och skatt via ISK-konto.

Fotnot: Kom ihåg att pengar på börsen både kan öka och minska i värde. Historisk avkastning är ingen garanti för att du får tillbaka det investerade kapitalet.