Margareta Larsson (SD) anser att Carolina Falkholts målning utgör ett "sexuellt ofredande av minderåriga".
Margareta Larsson (SD) anser att Carolina Falkholts målning utgör ett "sexuellt ofredande av minderåriga".

SD-ledamot vill fängsla konstnär

ANNONS
|

Under tisdagens riksdagsdebatt likställer Larsson Falkholts omtalade vaginamålning med "sexuellt ofredande".

– Obehagligt och skrämmande, kommenterar Carolina Falkholt. Margareta Larsson är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna sedan fyra år tillbaka.

Under tisdagens riksdagsdebatt uttryckte hon önskemål om att kasta konstnären Carolina Falkholt i fängelse. Anledningen är Falkholts omtalade målning på en vägg i en högstadieskola i Nyköping där motivet är en vagina. "Med tanke på den översexualisering som råder, anser jag personligen att man med all rätta bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnären målar vaginor på väggarna i skolan” dundrade Margareta Larsson.

För en vecka sedan fick den erkända graffitimålaren, konstnären och musikern Carolina Falkholt ta emot Västra götalandsregionens kulturpris på 100 000 kronor för sin nyskapande konst.

ANNONS

Nu vill alltså Margareta Larsson, vars dotter Louise Erixon är sambo med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, kasta henne i fängelse.

– Jag hade väl bara skrattat åt sådana dumheter om det inte vore så många väljare som hade röstat på Sverigedemokraterna, säger Carolina Falkholt som lite sporadiskt tagit del av riksdagsdebatten från sin ateljé.

– Hennes uttalande visar att Sverigedemokraterna är emot all slags kulturell verksamhet som inte faller dem i smaken, vilket jag tycker är djupt obehagligt.

”Mer kunskap och färre blödande vaginor på väggarna på våra skolor, som anses vara konstverk." säger Margareta Larsson också under debatten.

Konstnären Carolina Falkholt bemöter SD-politikerns anklagelser:

– Att hon talar om blödande vaginor visar bara att hon inte ens sett mitt konstverk. Jag har målat en abstraherad kvinnokropp, en bild som knappast ens kan kallas sexualiserad. Att likställa den med ett sexuellt övergrepp tyder på skrämmande inskränkthet och okunskap. Mitt motiv kan lika gärna representera sårbarhet, mödraskap, feministisk kamp eller frånvaro av kuk. Målningen inbjuder till en mängd tolkningsmöjligheter som Margareta Larsson inte ser.

Förutom riksdagsledamot är Larsson även ordinarie ledamot av Gävle kommunfullmäktige sedan valet 2006 och ledamot av både Kyrkomötet och Uppsala stiftsfullmäktige.Tidigare har hon också varit en flitig bloggare bland annat för SD-Kuriren.

ANNONS

Hennes uttalande kritiserades under tisdagen skarpt. Vänsterpartiets Lars Ohly jämförde exempelvis Larssons konstsyn och kultursyn med den i 1930-talets Tyskland, och fortsatte: "Jag tycker att det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag."

SD-ledaren Jimmie Åkesson avböjde på tisdagskvällen att svara på GP:s frågor, då han var upptagen med att förbereda morgondagens partiledardebatt. Partiets pressansvarige Martin Kinnunen tar dock avstånd från det han kallar Margareta Larssons "personliga åsikt".

– Det här är inget politiskt förslag vi lagt fram eller en politik vi bedriver. Vi kände inte heller till att hon skulle ta upp det och hon har skrivit sitt eget anförande.

Margareta Larsson representerar ändå Sverigedemokraterna när hon uttalar sig i riksdagen. Hur ser partiledningen på det?

– Det är ingenting som har diskuterats, men vi lär kanske få anledning att återkomma till det.

ANNONS