Roman Polanski hyllar bioupplevelsen

Roman Polanski har gjort fem filmer med sin hustru Emmanuelle Seigner i någon av huvudrollerna. Även om han tycker om att arbeta med henne menar han att det finns åtminstone en negativ sida med det.

ANNONS
|

- Vi åker hem tillsammans och eftersom det ofta har varit en jobbig dag vill jag glömma bort inspelningen för en stund. Men hon vill prata om hur hon hade det på jobbet, säger Polanski och skrattar.

Här i Cannes visar han ”Based on a true story”, en psykologisk thriller med Eva Green och just Emmanuelle Seigner i huvudrollerna.

ANNONS

När den nu 84-årige regissören möter pressen är han vid full vigör och börjar till och med att själva fördela frågorna.

Under den nästan timslånga presskonferensen hinner han bland annat berätta allt från att han är fascinerad av spökskrivare, ett av filmens ämnen, till att han inte använder Facebook – och hopps att han aldrig kommer att göra det.

Protester

När det blev klart att Polanskis nya film skulle visas i Cannes möttes det av stark kritik – bland annat från Laurence Rossignol, Frankrikes minister för kvinnors rättigheter. Anledningen till reaktionerna är det uppmärksammade rättsfallet 1977 då Roman Polanski dömdes i USA för att ha utnyttjat en 13-årig flicka sexuellt och sedermera flydde landet.

Varken reaktionerna eller Polanskis begäran från tidigare i år om att få veta om han kan återvända till USA utan att hamna i fängelse togs dock upp under presskonferensen.

"Borat"

I stället höll regissören ett passionerat försvarstal för att se film på biograf.

- Folk går inte på bio för bilden eller ljudet, många har ju bra anläggningar hemma. Folk går på bio för att få uppleva någonting tillsammans med andra. Den viljan har funnits sedan urminnes tider. När Walkman kom sa man ”nu blir det aldrig mer livekonserter”. Sedan dess har det blivit fler och fler konserter där hundratusentals människor kommer samman för att få en gemensam upplevelse. Man vill uppleva stora spektakel, säger Roman Polanski.

ANNONS

- Tänk er skillnaden mellan att se ”Borat” ensam och att se den tillsammans med en skrattande publik.

Cannes, TT:s utsände

Fakta: Polanski-fallet

1977 erkände Roman Polanski att han haft sexuellt umgänge med en 13-årig flicka. Han genomgick en psykiatrisk utredning och satt 42 dagar i fängelse som en del av en förhandling om straffet.

1978 blev han övertygad om att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff och flydde till Frankrike.

Sedan dess har regissören inte återvänt till USA, inte ens för att ta emot den Oscar han vann för "Pianisten" år 2003.

2009 greps regissören i Schweiz för att utelämnas till USA, men 2010 släpptes han efter tio månader i husarrest.

2015 hördes han i en domstol i Polen, åter med anledning av att USA ville ha honom utlämnad, men efter många om och men beslutades det att inte heller Polen skulle skicka regissören till USA.

Tidigare i år begärde Polanski att rättsfallet ska betraktas som avklarat i USA och krävde samtidigt att få besked om huruvida han kan resa till USA utan att hamna i fängelse. I början av april avslog dock en amerikansk domare regissörens begäran.

ANNONS