Replik: "Vi har inte brutit mot reglerna"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den rekrytering som gjordes av stabschef och biträdande avdelningschef skedde i form av ett så kallat arbetsledningsbeslut, vilket innebär att arbetsgivaren vid omorganisation inplacerar arbetstagare på andra uppdrag i en annan befattning. Nuvarande stabschef och biträdande avdelningschef innehade chefstjänster på motsvarande nivå i den tidigare organisationen. För övrigt påpekas i Lagen om anställningsskydd att arbetsgivaren ska bereda arbetstagare, vars tjänster försvinner vid en omorganisation, annat arbete om det är skäligt.

Vi noterar även att skribenterna på ett beklagligt vis ifrågasätter meriter hos namngivna nyrekryterade chefer som ännu inte har tillträtt sina tjänster vid Världskulturmuseerna. Linda Lundberg och Annica Ewing, liksom de andra cheferna, är rekryterade för att vara just chefer. De ska leda arbetet och skapa förutsättningar för våra kompetenta specialister att utveckla verksamheten.

ANNONS

KULTURDEBATT:Konsulterna blir rika när världskulturmuseerna måste spara

Konsultkostnaderna

Angående kritiken mot konsultstöd, är det så att tjänsten som HR-chef vid Världskulturmuseerna var vakant under perioden oktober 2015-augusti 2016. Därför togs ett tillfälligt HR-stöd in för att stötta organisationen. Vad gäller konsultkostnader i samband med de regeringsuppdrag myndigheten har rapporterat på, går jag inte in på detaljer. Men jag kan konstatera att denna typ av förstudier är komplicerade. Kompetensen för att utföra detta slag av beräkningar är inget vi till vardags har inom organisationen. Självklart behöver vi anlita extern expertis för att kunna leverera på uppdrag av den här storleken.

Mångfald

Även om Wong/Brown har fel på ett namn när det gäller Världskulturmuseernas ledningsgrupp, delar vi synen att vi borde bli ännu bättre på mångfald. Dessa frågor är något vi arbetar med utifrån många aspekter inom myndigheten. Men det har varit svårt att få till mångfald i ledningsgruppen.

Övervägande del av de sökande till chefstjänsterna var kvinnor och de som bedömdes vara mest kompetenta för jobbet var kvinnor. Kompetens har varit det avgörande kriteriet vid rekryteringarna, i enlighet med kraven på förtjänst och skicklighet vid offentlig anställning.

ANNONS