Mutumba redo: ”Behöver inte snacka längre”

Martin Mutumba har anslutit till Öis – och ska nu hjälpa laget att klättra i Superettan. Det är dock en mer lågmäld 31-åring som skrivit på för rödblått än den profil många minns från AIK-tiden. – Jag behöver inte snacka längre. Nu ska jag visa vem jag är med min fotboll, säger han.

ANNONS
|

Det slog ner som en bomb i fotbolls-Sverige när Öis i går presenterade Martin Mutumba. Den nu 31-årige yttermittfältaren har inte spelat elitfotboll sedan i höstas, då han var med åkte ur Superettan med Brommapojkarna.

Under torsdagen, innan laget åkte på träningsläger till Smögen, gjorde nyförvärvet sitt första pass i rödblått.

– Det känns bra att vara här. Alla är snälla. Jag har tränat på som fan och väntat på att hitta rätt klubb för mig. Många kanske tycker det är konstigt att Martin Mutumba väljer Örgryte, men jag ska bara låta fotbollen snacka, säger han.

LÄS MER: Martin Mutumba klar för Öis

ANNONS

Efter att ha lämnat AIK 2014 blev det en utländsk vända i först Turkiet och sedan Iran innan han återvände till Sverige och BP förra året. Där gick det tungt – och det har minst sagt varit upp och ner under de senaste åren för Mutumba.

– Jag ser det här lite som en nystart, men det kan samtidigt aldrig bli en nystart i Sverige. Alla kommer alltid snacka om att Martin gjorde här mot Göteborg, Martin som hade den där tatueringen och Martin gjorde någon intervju. Det är fortfarande Martin Mutumba, folk kommer alltid snacka, menar nyförvärvet.

Han berättar att det var i samtal med Kalle Corneliusson, sportsligt ansvarig i Öis styrelse, som man kom fram till att båda partnerna ville precis samma sak.

– Han berättade om visionen, att Örgryte vill någonstans. Jag vill också framåt, berättade hur mycket jag vill det här. Jag vill revanschera mig, säger Mutumba.

Under första träningen med nya laget höll 31-åringen, välkänd för sin starka personlighet och många utspel, en väldigt låg profil – och det är så vi ska vänja oss att se honom numera, mer lågmäld. Mutumba berättar:

– Från början ville jag skrika så att alla skulle höra mig. Jag hade ett skrikande pannband, ville alltid synas i media, ville ofta prata om Rinkeby, visa orten. När jag inte spelade i AIK, typ 2013, var jag i massa förorter. Folk snackade med värme om och med mig, så nu behöver jag inte snacka längre.

ANNONS

Den rutinerade mittfältaren, som skrivit på ett avtal som även sträcker sig över nästa säsong, menar att det nu är viktigare att synas och höras genom vad han gör på planen.

– Snacket och det – det var då, nu ska jag visa med min fotboll. Jag försökte visa med fotbollen även då, men det var mycket snack också. Det var mycket hetsa, hetsa motståndaren. Det var en grej. Jag gjorde det för mitt lag. Hade jag spelat för Öis då hade jag hetsat någon annan klubb, säger Mutumba.

Han är starkt förknippad av med AIK, för vilka han gjort en bra bit över 100 matcher i Allsvenskan – och var bland annat med och tog SM-guld 2009 då man i den avslutande omgången besegrade IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

– Men just nu kan jag inte bli förknippad med AIK, menar Mutumba, som sedan 2012 även har ugandiskt medborgarskap.

Hans mål under tiden i rödblått är glasklart:

– Göra så att alla kommer på Öis matcher. Det var tydligen länge sedan det kom folk från Angered, men nu ska jag få tillbaka dem, säger han och ler.

– Jag vill visa att jag tror på det här. Jag har inte visat något på jävligt länge. Det ska bli kul att visa något, säger Mutumba.

ANNONS

Han kommer att spela i tröja 22 – och är spelklar till återstarten borta mot Degerfors den 23 juli.

ANNONS