Musik når människor bortanför ord och förstånd. Därför låter Eva Bergman musiken avgöra vart föreställningen ska ta vägen. Här med Anders Blad och Daniel Ekborg, två av de sex musikerna i Driving Miles.
Musik når människor bortanför ord och förstånd. Därför låter Eva Bergman musiken avgöra vart föreställningen ska ta vägen. Här med Anders Blad och Daniel Ekborg, två av de sex musikerna i Driving Miles.

Musik kan förändra liv

Ikväll står Sven Wollter på Göteborgs stadsteaters stora scen och berättar med hjälp av sex musiker hur musik kan förändra livet.

ANNONS
|

Driving Miles, som har premiär på Stadsteatern i kväll, är regisserad av Eva Bergman och skrevs av Henning Mankell för fem år sedan.

– Det är en väldigt rolig pjäs som handlar om livet och döden och insikten om den utmätta tiden, sammanfattar Eva Bergman.

Pjäsen bygger på den sanna historien om en norsk taxichaufför som skulle köra Miles Davis till jazzfestivalen i norska Molde och genom sin brutala uppriktighet vann stjärnans förtroende och sedan fick köra honom runt till olika jazzfestivaler i Europa.

– Sen hittade Henning på en norsk skrothandlare som berättar taxichaufförens historia för att få berätta om sitt eget möte med musiken. Hur han går från att vara en människa som inte tycker om jazz, till att genom musiken börja uppleva saker om sig själv. Börjar känna helt enkelt, säger Eva Bergman.

ANNONS

– Det är så en stor författare kan tillåta sig att handskas med verkligheten. Lägga till och dra ifrån för att göra en riktigt bra berättelse.

Sven Wollter spelar skrothandlaren och är ensam skådespelare på scenen, men har sällskap av sex musiker.

– En god vän som var teaterförläggare föreslog den här pjäsen när Sven skulle göra sin avskedsföreställning i Göteborg, hon visste att både Sven och jag gärna samarbetar med musiker. Så vi tittade på pjäsen och tyckte det var ett bra förslag. Och Henning gladde sig.

Dramatikern var delaktig i arbetet med pjäsen trots sin sjukdom.

– Vi lyssnade tillsammans på Miles Davis musik och ibland hade jag med mig något stycke hem när jag träffat musikerna. Det var väldigt glädjerikt. Henning fick också bygga på pjäsen lite för vi tyckte den var för kort.

Det måste vara praktiskt att ha dramatikern i huset?

– Ja, det har alltid varit väldigt praktiskt!

ANNONS

Henning Mankell dog den 5 oktober.

– Men jag kände aldrig någon tvekan om att vi skulle fortsätta det här arbetet. Det är svårt att göra teater. Det är ett hästjobb att få till en föreställning. Men det har varit fantastiskt roligt att få arbeta med Sven som är en av de stora gestaltningskonstnärerna i sitt slag och med de här sex musikerna som också är stora konstnärer.

Musiken har som vanligt fått styra handlingen, det är så Eva Bergman arbetar. De flesta gör tvärtom.

– Musik är inget man sätter till de sista fyra veckorna. Det är ett medskapande som tar tid, men som ofta ger hundrafalt igen. Musik når ju människan på ett sätt som ligger bortanför orden och förståndet, den drabbar oss i hjärtat. Det är det som är det märkvärdiga med musik.

– Och ska det bli riktigt bra måste det få ta tid. Vi skulle välja bland en mängd otroligt bra låtar och sedan erövra musiken tillsammans. För de här musikerna är konstnärer som måste arra och göra låtarna på sitt eget sätt.

Det avgörande för att en pjäs ska bli bra är också att få ihop ett bra gäng som skapar positiv energi både på och bakom scenen.

ANNONS

– Det har vi haft här. Och jag har fått jobba med mästare i konsten att gestalta människor. Ju äldre jag blir, ju mer intresserad blir jag av den här gestaltningskonsten, men det beror säkert på att jag inte är så tekniskt begåvad utan mer människobegåvad. Videor och ljud- och ljusshow har aldrig varit min grej.

Så vad är nästa projekt?

– Jag funderar, men inget är klart ännu. Jag är göteborgare och kommer alltid bo i Göteborg, men vi får se vart jag tar vägen.

Fakta: Driving Miles

Skrevs av Henning Mankell på uppdrag av teatern i norska Molde som ville ha en pjäs som passade att spela på Molde jazzfestival.

Bygger på en sann historia om en norsk taxichaufför och musikern Miles Davis som möttes på väg till jazzfestivalen i Molde och blev vänner för livet.

ANNONS

Uppsättningen på Göteborgs stadsteater regisseras av Eva Bergman med Sven Wollter i huvudrollen. På scenen finns även musikerna Bernt Andersson, Anders Blad, Daniel Ekborg, Per Melin, Stefan Sandberg och Bo Stenholm.

Pjäsen har premiär ikväll och spelas fram till 19 mars.

ANNONS