Mot toppen på egna villkor

I maj höll Sammy och Johnny Bennett i en mick framför publik för första gången. Nu släpps deras första singel – och skivbolagen har redan börjat ringa.

ANNONS
|

GP träffar Sammy Bennett och Johnny Bennett i deras studio i Actionhallen vid Backaplan. Tvillingarna, som är 24 år gamla, är en del av det nystartade hiphopkollektivet TU5EN men släpper sin musik under artistnamnet Sammy & Johnny Bennett.

I januari la TU5EN upp en video där bröderna rappar ute på en folktom gata i Göteborg. Den följdes snart av två videos till, och intresset för kollektivet och bröderna tog fart. Tidigare har de mest gjort musik på varsitt håll och det var först i början av året som de började göra det ihop.

– Jag hörde ett beat och tänkte att det vore kul om jag och Johnny skulle skriva något tillsammans. Det var inget vi hade tänkt igenom, utan helt spontant. Vi fick tvärmycket kärlek från folk och samtidigt var det kul att jobba tillsammans så vi valde att köra vidare, säger Sammy Bennett.

ANNONS

– Vi har alltid varit väldigt musikintresserade, särskilt av hiphop, men som lyssnare. Vi har läst texterna och alltid gillat poesi. Det är där det kommer ifrån, att vi har varit vakna liksom, säger Johnny Bennett.

I maj gjorde de sin första spelning för en större publik när de gästade Parham på ett fullt Pustervik i Göteborg och på Slakthuset Stockholm. Några dagar innan gjorde de sitt första framträdande någonsin, även det med Parham, på Eli's Corner i Majorna. Innan dess hade de bara spelat för sina vänner.

– Det var första gången vi höll i en mick framför en publik. Men det kändes galet naturligt. När man väl steg upp på scenen så kändes det som att man hade gjort det ett tag redan, säger Johnny Bennett.

En månad senare hamnade de på Musikguiden i P3:s lista över halvårets topp tio bästa låtar inom hiphop och rnb tillsammans med namn som Rihanna, Stor och Kanye West.

– Det visar hur mycket man kan göra på egen hand. Det är inspirerande för vi har verkligen inte tagit hjälp av mycket folk. Vi har hållit det väldigt internt och försökt knyta kontakter med människor som uppskattar det vi gör och som vi tycker är grymt kreativa, säger Johnny Bennett.

ANNONS

Så hur låter musiken då? Den har kallats för grime på svenska, en genre inom hiphopen där rappare som engelska Skepta är en av de mest kända. Podcasten Vad blir det för rap jämförde dem med Clipse, en amerikansk rapduo som också består av bröder.

Johnny och Sammy är däremot inte så sugna på att försöka beskriva hur det låter och tycker egentligen inte att någon av jämförelserna med andra artister stämmer. Men de gillar musik som inte ska passa in i en viss mall eller genre. Samma sak gäller för deras egna grejer.

– Vi försöker inte att sälja in vår musik. Hade jag haft möjlighet så hade jag bara tryckt play och låtit den som vill få lyssna. Jag hoppas att musiken är välkomnande bara, säger Johnny Bennett.

På lördagen släpptes deras första singel, Falang, och senare i juli kommer ep:n. Skivbolagen har redan börjat ringa, men Sammy och Johnny har inte bråttom. I stället vill de lära sig så mycket som möjligt.

– Frukten ligger i att göra jobbet själv och att ha kontroll över musiken utan att någon påverkar den. Oavsett hur jobbigt det är eller hur mycket energi det tar så kommer det att smaka bäst i slutändan. Vi är så klart beredda att lyssna, men än så länge är jobbet bara nice. Slitet är skönt och nyttigt, säger Sammy Bennett.

ANNONS

– För oss handlar det inte bara om att göra pengar, även om vi som alla andra vill att det ska bära. Att behålla vår identitet är också viktigt för oss och det känner jag att vi gör just nu. Att nå platser utan att kompromissa med sin person är något vi alla håller högt, säger Johnny Bennett.

Fakta: Sammy & Johnny Bennett

Den 9juli släpptes deras första singel Falang. Senare i juli kommer en ep.

Sammy och Johnny Bennett är en del av hiphopkollektivet TU5EN, som också består av producenten Filip Hunter och ett managementteam där Melina Do Rosario, Sabina Madu och Sihel Zigai ingår.

ANNONS