Moderna museets chef Daniel Birnbaum vill inte lämna tillbaks målningen utan att först försäkra sig om ägandeskapet. Arkivbild.
Moderna museets chef Daniel Birnbaum vill inte lämna tillbaks målningen utan att först försäkra sig om ägandeskapet. Arkivbild.

Moderna lämnar inte ifrån sig stulen konst

Arvtagarna till den tysk-judiske konsthandlaren Alfred Flechtheim har i brev till Moderna museet krävt att få tillbaka en målning som nazisterna stal. "84 år är en lång tid att vänta", skriver de i brevväxlingen med museet, enligt Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Oskar Kokoschkas målning "Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac" konfiskerades på 1930-talet av nazisterna från den tysk-judiske galleristen och konstsamlaren Alfred Flechtheim. Målningen köptes först av Nationalmuseum 1934 för att sedan hamna på Moderna museet.

Men nu har arvingarna till konsthandlaren, Michael Hulton och Penny Hulton, krävt att få tillbaka konstverket. Det kan de kräva, efter Washingtonkonferensen 1998 där det beslutades att all konst som plundrades under nazitiden ska återlämnas till offren eller deras anhöriga.

"Stals av nazisterna"

"84 år är en lång tid att vänta på vår familjeägda målning som hänger i ert museum. Den stals under hot av nazisterna. Vi skriver för att det är dags att skicka hem målningen nu. Vi har väntat alldeles för länge." skriver Michael och Penny Hulton i brevet till Moderna museet, enligt Svenska Dagbladet.

ANNONS

Detta brev är inte den första förfrågan från arvingarna om att få tillbaka målningen. Anledningen till att museet håller på tavlan är för att reda ut om den tillhörde Flechtheims privata samling, eller om han sålde den i sitt galleri för andras räkning.

"Att dessa arvingar tog kontakt med oss genom en advokat som presenterar just de frågor som ska utredas som om de redan vore lösta gör det svårt att föra en konstruktiv dialog", skrev Moderna museets chef Daniel Birnbaum tidigare i ett debattinlägg i SvD.

Chef: Inget nytt

Arvingarna hävdar i sin brevväxling till museet att det är grundligt utrett och att det är uppenbart att Kokoschka-målningen var naziplundrad konst som alla experter är överens om tillhörde Alfred Flechtheim.

Daniel Birnbaum menar dock att det senaste brevet inte innehåller något nytt och inte ger någon klarhet i ägandeskapet.

"Ni har fått vänta länge, men jag måste ändå be er att låta oss avsluta fallet så att allt blir fullständigt transparent. Vi kommer behöva ett par månader till", svarar Birnbaum i sitt brev tillbaka till Michael och Penny Hulton.

Moderna museet har lämnat tillbaka ett konstverk till en judisk familj tidigare. 2009 fick familjen tillbaka en målning av den tyske expressionisten Emil Nolde. Återlämnandet blev internationellt uppmärksammat till följd av en segdragen konflikt och ovilja från museet att lämna tillbaka tavlan.

ANNONS
TT

ANNONS