Misstänkt för sommarstugemord släppt

Mannen i 25-årsåldern misstänks för att ha hjälpt den så kallade Arbogakvinnan att ta livet av hennes make - och få det att se ut som en drunkning. Han häktades därför misstänkt för mord. Men nu har han släppts ur häktet. - Vi når inte upp till tillräckligt skäl för åtal och vi kan inte förvänta oss en fällande dom på det material som vi har nu, förklarar kammaråklagare Jessica Wenna.

ANNONS
|

I mitten av februari anhölls tre personer, samtliga med kopplingar till Arbogakvinnan i 40-årsåldern, misstänkta för inblandning i drunkningsmordet i Hjälmaren vid en sommarstuga i Arboga sommaren 2015. En av dem, en man i 25-årsåldern,häktades senare på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet, de övriga två släpptes.

Men nu har mannen i 25-årsåldern släppts frånhäktet. På onsdagsmorgonen lämnade åklagare Jessica Wenna in ett beslut om att häva häktningsbeslutet rörande mannen.

– Vi gör kontinuerligt en bedömning av bevisvärderingen i ärendet och också vilka åtgärder som kvarstår att göras. Nu har vi kommit till ett läge där vi i princip har utfört alla utredningsåtgärder och när vi då bedömer hur bevisläget ser ut beträffande den här mannen så kommer vi fram till att vi når inte upp till tillräckligt skäl för åtal och vi kan inte förvänta oss en fällande dom på det material som vi har nu. Därför har vi gjort bedömningen att det inte längre finns skäl att ha honom frihetsberövad., säger Jessica Wenna.

ANNONS

Fortfarande misstänkt

Mannen är dock fortfarande misstänkt.

– Det är korrekt. Han är fortfarande misstänkt. Vi har någon enstaka utredningsåtgärd kvar men det är en sådan utredningsåtgärd som handlar om att inhämta uppgifter från ett annat land och det vi vet av erfarenhet att det tar ofta flera månader och det är också sådan bevisning som han inte på något vis kan påverka och då har vi kommit fram till att det inte finns skäl att hålla honom frihetsberövad i väntan på att den utredningsåtgärden slutförs, säger Jessica Wenna.

Detta innebär att han inte kommer åtalas samtidigt som det väcks åtal mot Arbogakvinnan, så som det ser ut nu.

– Så som bevisningen ser ut så påverkar det inte i någon grad att man inte väcker åtal mot 25-åringen, säger Jessica Wenna.

"Hämnd"

GP har tidigare skrivit om att mannen i 25-årsåldern förklarar misstankarna mot sig "som hämnd för en konflikt".Till Kriminalvården har han sagt att han nekar till brott: "han tror att han är misstänkt för att en annan person angett honom som hämnd för en konflikt dem emellan".

– Åklagarna har mest kommit med påståenden om att någon ska ha sagt något, men inte vem eller vilka, har mannens advokat Dick Levinsson sagt till SVT.

Olycka misstänks vara mord

Offret, som var Arbogakvinnans make, hittades död i Hjälmaren i augusti 2015. Till en början trodde polisen att det var en drunkningsolycka men ett försäkringsbolags egna utredning fick polisen och åklagarna att börja utreda om ett brott låg bakom mannens död.

Efter mordet ska kvinnan ha begärt ut den livförsäkring som hon själv tecknat på maken, utan hans vetskap.Livförsäkringen hade tecknats bara ett halvår innan det misstänkta mordet, med Arbogakvinnan som förmånstagare. Dog maken skulle kvinnan i 40-årsåldern få 2,5 miljoner kronor. Men några pengar fick hon aldrig.

I förra veckan häktades kvinnan i 40-årsåldern misstänkt för mordet på sin make.

Arbogakvinnan är dessutom misstänkt för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Föräldrarna attackerades i somras när de befann sig vid samma sommarstugadär maken misstänks ha mördats.

ANNONS

Fick hjälp av pojkvännen

Vid det mordet misstänks kvinnan ha haft hjälp av sin pojkvän, en man i 20-årsåldern. Han har erkänt att det var han som högg ihjäl pappan och skadade mamman.

Kvinnan nekar till brott.

ANNONS