Missa inte supermånen

Det är dags att vända blicken mot himlen - ikväll och natt syns den största supermånen på över 60 år.

ANNONS
|

Den som vill få syn på supermånen bör passa på under söndagskvällen och natten till måndag. Då ska den största supermånen sedan 1948 synas på himlen, enligt earthsky.org.

En så kallad supermåne uppstår när enfullmåne är som närmast jorden och solen, jorden och månen ligger i en rak rad. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

I västra Götaland är chanserna goda att skåda supermånen, liksom i flera andradelar av landet.

-Det finns områden med klart väder över Skåne, Blekinge och södra Småland men även över Öland och Gotland, in över Hälsingland och Medelpad, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

ANNONS

Kan misstas för vanlig måne

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för tidskriften Populär Astronomi, säger att det är svårt att med blotta ögat skilja en supermåne från en vanlig fullmåne. Han tycker att supermånens förekomstär ett bra tillfälle att påminna sig om månens betydelse.

-Månen är alltid rolig att studera. Det räcker att titta på den för att se spår av solsystemets historia. Man ser alla de där kratrarna och inser att jorden har gått igenom precis samma saker, säger Robert Cumming.

Har du sett supermånen?

Skicka dina bilder till GP!

Ring oss på 031-17 20 10 eller mejla till 72010@gp.se

SMS:a eller MMSA:a till: 720 10

Fakta: Månen

Månen är jordens enda naturliga satellit och den överlägset närmsta himlakroppen av betydande storlek.

Månens radie, en fjärdedel av jordens, och dess avsevärt lägre densitet resulterar i en massa som endast är en hundradel av jordens.

Månen saknar magnetfält, men omges av förtunnad gas. Den vänder ständigt samma sida mot jorden och uppvisar på denna ett mönster av mörka lavahav, populärt benämnda "gubben i månen", medan den andra nästan uteslutande består av kratrar.

Fullmånen den 14 november blir den största sedan den 26 januari 1948 enligt earthsky.org och överträffas inte förrän den 25 november 2034. Som fullast blir månen klockan 12.23 med ett avstånd till jorden på 356509 kilometer.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS