"Miral" - en filmisk brandfackla

ANNONS
|

I "Miral" skildras en palestinsk flickas uppväxt i Jerusalem. Filmen har beskrivits som en politisk brandfackla, och regissören Julian Schnabel tror att det beror på hans egen bakgrund.

-Att en jude från New York ligger bakom filmen gör den till en radikal handling.

Filmen bygger på en självbiografi av journalisten Rula Jebreal, som växte upp i östra Jerusalem på 80-talet. Då skakades staden av den första intifadan, det palestinska uppror som pågick mellan 1987 och 1993, och Rula Jebreals far skickade henne i säkerhet till en skola för föräldralösa flickor. Där uppfostrades hon av föreståndaren Hind Husseini, som förespråkade tolerans och ickevåld.

-Skolan står nästan tom nu. Det finns 900 föräldralösa flickor i Gaza som vill komma dit, men muren stoppar dem. I bästa fall blir de bortgifta vid 13 eller prostituerade. I värsta fall blir de manipulerade av religiösa fanatiker och blir självmordsbombare, säger Jebreal, som inte räds att dra paralleller till dagens situation.
Hätsk debatt

Det finns få konflikter som rör upp så starka känslor och så hätsk debatt som den mellan israeler och palestinier. "Miral", som har ett tydligt palestinskt perspektiv, har beskrivits som antiisraelisk. Det förvånar regissören Julian Schnabel.

ANNONS
-Filmen är inte propalestinsk, den handlar bara om en palestinsk person. Få man inte måla ett porträtt av palestinsk flicka? För mig som jude var det viktigt att göra den här filmen och kanske är det just mitt ursprung som skapar den reaktionen.

Men framförallt är filmen ett hyllningsporträtt av Hind Husseini, kvinnan som startade sin skola för att ge ett hem åt 55 barn som blivit föräldralösa efter en massaker 1948, i samband med de första stridigheterna mellan israeler och palestinier.

-Hind föddes före 1948 och kunde därför se livet ur ett annat perspektiv. Ens fiende är inte ens fiende än, ens lyckliga minnen är fortfarande närvarande. Då kan man fortfarande se möjligheter och ha hopp. För den som är född efter det är det svårare, säger Rula Jebreal.
"Slumdog"-stjärna

Rollen som Miral görs av den indiska skådespelaren Freida Pinto, som slog igenom med den Oscarbelönade filmen "Slumdog millionaire". För att förbereda sig för rollen bodde hon en tid på skolan där Rula Jebreal växte upp, och tillsammans med en palestinsk familj. Hon besökte också palestinska flyktingläger och fick uppleva hur konflikten präglar dem som bor i de ockuperade områdena.

-I Ramallah träffade jag tre pojkar som hade stenar i händerna. Jag gick fram till dem och sade "hej, hur mår ni", på arabiska, och i samma ögonblick lade sig ett lugn över dem, de lade ner sina stenar och skakade hand med oss. Det berodde på att vi visade dem lite värme och kärlek. I hela deras liv har de bara blivit visade hat och våld av främlingar, och därför ger de igen med samma mynt.

TT Spektra: Vad tycker du om de starka reaktionerna som ni har fått på filmen?

-Rula sade något vackert till mig häromdagen: "vad är egentligen problemet - att jag pratar om den här konflikten, eller att konflikten finns?". Det tycker jag summerar reaktionerna.

Född 1973 i Haifa i Israel

Fadern var vaktmästare på al-Aqsamoskén. Modern begick självmord när Rula var fem år.

Uppvuxen i östra Jerusalem, på skolan och barnhemmet Dar El-Tifel

Utbildad till sjukgymnast på universitetet i Bologna, omskolad till journalist.

Hon har arbetat som journalist i Italien i tolv år, och flyttade till Kairo för att arbeta på en egyptisk tv-kanal.

Hon har själv skrivit manuset till filmen "Miral", utifrån sin självbiografiska roman med samma namn. Den får svensk biopremiär på långfredagen.

Född 1951 i Brooklyn.

Uppvuxen i Brownsville, Texas.

Modern var 1948 ordförande för Brooklynavdelningen av Hadassah, en religiös sionistisk kvinnoorganisation.

Han studerade måleri på Houstonuniversitetet och på Whitneymuseet i New York.

Han fick sitt genombrott som konstnär på Venedigbiennalen 1980, och blev en frontfigur inom den neoexpressionistiska rörelsen.

1996 filmdebuterade han med konstnärsporträttet "Basquiat". Han har även gjort filmerna "Before night falls" (2000), "Fjärilen i glaskupan" (2007), "Lou Reed's Berlin" (2007) och "Miral" (2010)

ANNONS