Medier bestulna under Summerburst

ANNONS
|

Under Zara Larssons fredagskonsert på festivalen Summerburst i Göteborg stals ett antal datorer och kameror för cirka 250 000 i nyvärde från pressrummet. Vakterna spekulerar i att någon kommit in när pressrummet var tomt och packat ner datorer och kameror i en av fotografernas väskor och sedan lämnat rummet osedd.

En av de drabbade är Per Wahlberg, som fotar för nyhetsbyrån TT under festivalen.

– När vi kom tillbaka från Zara Larsson var många av datorerna borta. De var snyggt bortkopplade från kablar och kortläsare.

Själv blev Per Wahlberg av med en dator. När vi talar med honom i pressrummet gör han sitt bästa för att skicka bilderna med mobiltelefonen.

ANNONS

– Nu hade jag ju allting säkerhetskopierat, men alla hade inte samma tur. För frilansfotografer som äger sina egna grejer är det här ju en fullständig katastrof. Och det blir förstås ett jättelikt merjobb.

Stal för hundratusentals kronor

Thomas Johansson som fotar för Aftonbladet under Summerburst har inte heller några lovord om säkerheten.

– Det talas om säkerhet hela tiden, de ställer upp staket och vi har svårt att röra oss här. Men i pressrummet var det visst inte så viktigt. Räknar man ihop allt som har försvunnit, datorer, kamerahus och allt, så är det säkert saker till ett värde på hundratusentals kronor som gått förlorat. Och så allt försvunnet arbete och inkomsterna för det! Jag blev av med tre jobb som jag hade på min dator.

– Det är så slött från arrangören att jag inte vet vad jag ska säga, säger Johan Valkonen från Stella Pictures som också blev bestulen.

Vad har de sagt?

– Ingenting. Ingenting alls. De har ingen förklaring på hur någon kunde komma in här.

En vakt som GP talar med säger att Live Nations personal på plats arbetar på att försöka ta reda på vad som hänt och vem som bär ansvaret. Polisanmälan har gjorts, och en undersökning pågick i pressrummet samtidigt som Deadmau5 spelade.

ANNONS

Per Wahlgren säger att Live Nation har sagt sig vara mycket ledsna över det inträffade, men att de inte kan ta på sig något ansvar.

– De ursäktar sig bara. Nu har de placerat ut en extra vakt här i pressrummet. Men det känns som att det borde ha funnits här hela tiden, med tanke på allt som finns här.

Polisen är på plats för att göra en teknisk undersökning.

– Det är ingen som är gripen och vi vet inte hur det har gått till, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson vid Region Väst.

Summerburst-arrangörerna Live Nation har i nuläget inte någon misstanke om vem som utfört inbrottet, eller hur det har gått till.

– Det är en helt bisarr situation. Det som har hänt är oförklarligt. Jag vet inte vad jag ska säga. Vi ser till att ta uppgifter nu om vad som har försvunnit, ser över vad vi har för försäkringar och ser till att supporta de som blivit drabbade på alla sätt vi kan,säger Anna-Clara Olofsson, pressansvarig för Live Nation.

– Men detta är inget vi kommer kunna göra idag, men vi lovar att jobba med det de närmsta dagarna. Vi beklagar verkligen det som har hänt.

ANNONS
ANNONS