Medeltiden på besök i Göteborg

Krävs det iPads och animeringar för att fånga barns uppmärksamhet? Nej, på Göteborgs stadsmuseum räckte det med medeltida brummare och bonader. I dag var det familjesöndag med fokus på medeltiden.

ANNONS
|

– .., låter det inifrån hjälmen. Linus Timmerbacka tar av sig den tunga huvudbonaden för att höras bättre.

– Jag tycker att det är väldigt spännande med medeltiden och andra tider. Att se vad de har gjort och hur de har gjort det. Mycket är annorlunda, säger han.

Under renoveringen av stadsmuseets medeltidsutställning har föremål och personal besökt Göteborgs mellanstadieskolor. Eleverna har bland annat fått göra bonader, prova medeltida kläder och titta på gamla redskap. Klara Nordström visar upp bonaden hon skapat tillsammans med klasskompisarna på Jättestensskolan.

– Det där är vår skola och här är människor som går på skolan, förklarar hon.

ANNONS

Allra roligast var det att prova kläder, tycker Klara Nordström, men det var också intressant att få känna hur maten luktade för över tusen år sedan.

– Vissa saker luktade väldigt starkt, vissa luktade gott, säger hon.

Pappa Peter är imponerad av utställningen och aktiviteterna dottern får ta del av i skolan.

– Det är jättejättejätteroligt. Och snart kommer Glada Huddikteatern till skolan. Det är fantastiskt vad de får vara med om, se och lära sig, säger han.

Jonna Kihlsten är museipedagog på stadsmuseet. Hon tycker att det är viktigt att eleverna får lära sig om medeltiden och människans gemensamma historia.

– All historiaundervisning skapar förståelse för hur vi lever i dag och för att sättet vi lever på i dag inte är så som vi alltid har levt, säger hon.

Kring just medeltiden finns en del missförstånd, berättar Jonna Kihlsten.

– På engelska kallas medeltiden "the dark ages", men egentligen var det inte alls så. Det var otroligt levande tid med utveckling på många olika sätt, säger hon.

Jonna Kihlsten tycker att Göteborgs mellanstadieelever har visat stort intresse för historia och tror att museets besök varit uppskattade.

– Framför allt när de har fått testa kläder, eller hålla i en tusen år gammal sten, till exempel. Vi jobbar mycket med att de ska få använda hela kroppen.

ANNONS
ANNONS