Elektrotekniska Byrån
Den stora glödlampan utanför Linnégatan 14 har gått få förbi genom åren. I dag fungerar den som symbol för det Elektrotekniska byrån erbjuder: Belysning och ljussättning. Namnet som varit detsamma sedan 1925 skvallrar däremot om en annan tid; då det var just elektronik kunderna som kom till butiken var på jakt efter.
– Det roliga är att det fortfarande händer att det kommer in kunder som minns oss sedan de var barn och tror att vi säljer hårtorkar eller brödrostar. Det hände faktiskt så sent som förra veckan, berättar Tove Gunnarsdotter, ljusdesigner på Elektrotekniska Byrån.
Nostalgin i gammal elektronik ligger kvar, men förvirringen kring glödlampor, watt och lumens har tillagt efter LED-lampans intåg på marknaden. Trots att förbudet mot glödlampor startade för 10 år sedan är det många som vänder sig till just Elektrotekniska Byrån för att få hjälp och guidning i belysningsdjungeln.
– På ett sätt märker vi ju att vi fortfarande är starka med det faktum att vi kan hjälpa våra kuVi märker att vi fortfarande är starka med det faktum att vi kan hjälpa våra kunder i en fysisk butik. Det är förvirrande med alla nya begrepp kring lampor och ljuskällor och vi är här för att hjälpa!
Vad skulle du säga är det senaste inom belysning då? Vilken är den senaste ljustrenden?
– Det är nog att vi börjar jobba mer och mer med dolda ljuskällor. I och med LED-teknisken så är möjligheterna oändliga. På något sätt har det som länge funnits i köpcenter och hotell börjat leta sig in till oss. Tekniken med till exempel ledstrips som ger ett indirekt ljus– det börjar finnas i varje hem.
Steens Guldsmide
Juvelerare Fares Malko har jobbat med guld och juveler i över 50 år. I grå t-shirt och med glasögonen på ett snöre runt halsen visar han runt i butiken. Han berättar om kunder som handlat av honom och plockar fram smycken med massvis av diamanter som han designat och tillverkat själv. Framförallt nämner han hur inget uppdrag är det andra likt.
– Kunderna kommer ofta in här med en klar bild av vad de vill ha. Mitt jobb är att tolka detta och sen skapa utifrån det. Däri ligger hantverket såklart. Jag översätter tankar till verklighet och har blivit bra på det under åren. När jag är färdig är de jag jobbat med alltid nöjda.
Steens Guldsmide har legat på samma plats sedan 1987.Fares Malko har inte jobbat där lika länge, men har ändå sett hur Linnégatan förändrats.
– På ett sätt har jag märkt hur det blivit mer och mer aktivitet de senaste åren. Det är kul att se. Spännande såklart – och många går förbi för att kika i skyltfönstren. Det är en härlig aktivitet här, avslutar Fares och ler.
Butik Linnet
Butik Linnet har funnits på Linnégatan i 40 år och har sedan slutet av 70-talet varit en specialbutik för damunderkläder, badkläder, nattkläder och strumpor. Och att ligga på samma gata och klara sig så länge, det är ganska unikt för en privat butik i tider som dessa. Sofia Hassel, som bh-specialist på Butik Linnet,tror det framförallt är tack vare personalens erfarenhet och personliga service.
– Linnégatan står för ett unikt utbud av butiker, där kunderna tycks uppskatta och ställa krav på kunskap och service. Samtidigt märker vi att våra kunderi dag är mycket mer medvetna, mer pålästa och söker mer information om tillverkning, material och liknande, säger Sofia Hassel.
Som specialistbutik har Butik Linnet koll på både tillverkare och märken och personalen jobbar framförallt mycket med att hjälpa sina kunder hitta rätt bh.
– Vi arbetar med utprovning av bh och vill slå ett slag för att verkligen prova ut sin bh. Alla våra kunder är måna om att hitta rätt storlek ochsätter pris på kvalitet. Vi är ärliga och säljer hellre rätt än mycket. En kvinna byter bh-storlek i snitt 11 gånger under sin livstid så det som funkat innan behöver inte sällan korrigeras.