"Man kan ha en episk helg i Göteborg utan ett Way out West-band"

Festarrangören Erik Londré har dagsfester på Kajskjul 8 under årets Way out West och anar en starkare trend med fester utanför festivalen.

ANNONS
|

Du har satsat på dagsfester i år – varför då?

– Det blir en väldigt speciell stämning på dagsfester. Någonstans är det lite förbjudet, lite utanför lådan att man får klubba mitt i solljuset. Det är ofta ganska sömnigt på festivalen fram till sju, jag tror folk uppskattar att man då kan gå till ett mindre ställe där det är superösigt och härligt och sen dra till festivalen och fortsätta ut i natten. Det blir en bättre rytm som folk gillar. Även WoW försöker ju kurera sina egna dagsfester i Dungen.

Är det mer tacksamt att arrangera fest under Way out West?

ANNONS

– Ja på ett sätt, det är så mycket folk och pepp i luften och man kan ta ut svängarna mycket mer. Plötsligt finns det folk till alla ställen i stan, det är fullt överallt. Bara det att alla nattklubbarna är fulla samtidigt som det är 5 000 personer på Gothenburg Filmstudios och 15 000 på Bananpiren.

Det är nästan som en festival utanför själva festivalen numera?

– Ja, verkligen. Och det känns som en rätt naturlig utveckling som man ser på festivaler runt om i hela världen. Varumärken som inte fått plats på själva festivalen får en annan ingång, och för arrangörer är det lättare att hitta sponsorer och göra roliga unika grejer som folk vill ha.

Är det en bra grej?

– Jag tror det, även om Luger (som arrangerar Way out West) kanske inte ser det så. Egentligen marknadsför alla arrangörer WoW gratis, och jag tror att det är superpositivt för dem. Men vi kommer absolut se fler folk som åker till Göteborg utan att köpa armband. Off Sónar, där publiken åker till Barcelona och går på allt annat utanför festivalen, är ju verkligen ett begrepp. Även om Barcelona såklart är större än Göteborg.

ANNONS

Har vi nästan ett Off Way out West nu?

– Ja, nästan. Jag tror att man skulle kunna ha en episk helg i Göteborg utan ett Way out West-band. Men själv tycker jag att det är roligare att också se några band på festivalen. Men åker man till WoW för stämningen och festerna behövs inget festivalarmband.

ANNONS