Malin Wättring kan få pris på årets jazzkatt

Malin Wättring, från Lerum, är en av de nominerade till Sveriges största jazzpris, P2:s Jazzkatten, som avgörs den 11 oktober.

ANNONS
|

Malin Wättring, 29 år, är saxofonist, sångerska och gitarrist och står bakom banden Malin Wättring 4 och Malin Wättring 8. Dessutom spelar hon i Johan Moir Ensamble och Anna Högberg attack. Förra året kom skivan Glöd – en av årets tio bästa, tyckte GP:s recensent PM Jönsson.

Nu är hon nominerad till Sverige största jazzpris, Jazzkatten, i kategorin kompositörer. Wättring nominerades redan förra året, då som årets nykomling.

Vad inspirerar dig?

- Wayne Shorter är min husgud. Han spelade på Konserthuset i Göteborg för två år sen och komponerar fortfarande.

Vad lyssnar du på?

- Jag lyssnar på alla sorters musik; klassiskt, hiphop, fri improvisation, klubbmusik.

ANNONS

Hur ser du på Göteborg som jazzstad?

- Göteborg är en bra stad för jazz. Det händer ganska mycket. Det finns många småklubbar med olika riktningar och det kommer nytt hela tiden. Festivalen Gmlstn jazz i Gamlestaden har också inneburit ett lyft.

Hur tror du jazzen utvecklas i framtiden?

- Dagens jazz lånar friskt. Gränserna mellan genrerna suddas ut och det är positivt. Se till exempel på Göteborgbandet Klabbes bank, i första hand ett jazzband men de blandar med synth och indie.

Vad har du på gång?

- Mitt huvudprojekt i år har varit att skriva en konsert åt Bohuslän Big Band och mitt eget band Malin Wättring 4. Vi spelar den på Nefertiti onsdagen den 12 oktober och på konserthuset i Vara dagen efter.

Fotnot: Jazzkatten utdelas årligen av Sveriges Radios jazzradio för musikprestationer under föregående år. Kategorierna Årets jazzartist/musiker, jazzgrupp, nykomling och kompositör utses av en jury och radiopubliken röstar fram det femte priset, Guldkatten. Vinnarna utses i en direktsänd gala på P2 klockan 19.

ANNONS