Aleksander Motturi. En av arrangörerna bakom årets Clandestino Festival, vars tema för i år är slutna rum i det öppna samhället.
Aleksander Motturi. En av arrangörerna bakom årets Clandestino Festival, vars tema för i år är slutna rum i det öppna samhället.

Magisk och absurd musikresa med Clandestino

I går börjades den fjortonde upplagan av Clandestino Festival. Årets tema är det öppna samhällets slutna rum. För att illustrera det har man valt det arabiska ordet meshwar som betyder resa.

ANNONS
|

Tidigare år har Clandestino Festival byggts upp kring en festival i juni och en utflykt till Bottna i Bohuslän i juli. Men i år har de två slagits ihop till ett gemensamt arrangemang. Temat för i år är me­shwar, vilket är ordet för resa på den arabiska som talas i Syrien.

– Men det är ett lite rikare ord än bara resa, det betyder också att ses, att vara i det offentliga eller att gå ut, säger Aleksander Motturi, författare och arrangör.

– Vi valde det därför att vi träffade en journalist förra året som hade flytt från Syrien. Det var ett speciellt möte. Vi pratade om flyktingvågen och om vi kunde göra något för att fånga upp alla konstnärer och författare som lever i en slags akut exil.

ANNONS

LÄS MER:Vill skildra det vi inte ser

Clandestino Festival fokuserar också på att resa i offentligheten. Aleksander Motturi menar att dagens öppna samhälle attackeras och att det är något festivalen vill lyfta.

– Men när vi uppmärksammar det fokuserar vi inte på terror­attacker som utgör ett hot mot demokratin, utan på strukturer och landskap som i sig själva har inneboende uteslutningsmekanismer mot vissa grupper eller former av kultur.

Det handlar dels om platser som är otillgängliga för allmänheten, men också om att festivalen har bokat konstnärer, författare och artister som kanske inte syns så mycket. I år är det artister från 25 länder. Att dessutom förlägga stora delar av festivalen i Bottna gör sitt tycker Aleksander Motturi.

Bland annatspelar den sydkoreanska duon S:UM på en flotte på en skogstjärn och den syriske oudisten och sångerskan Waed Bouhassoun uppträder i en 900 år gammal kyrka. Det är ett medvetet sätt att ta artisten till en plats som inte förknippas med deras konstnärliga profil.

– Bohuslän består av öppna landskap och fält. Det blir magiskt och absurt att ta dit artister från så många länder. Det är väldigt få arrangörer som vågar ta det steget. Det är att vara radikal eller annorlunda.

ANNONS

Fakta: Clandestino Festival

Pågår 28–31 juli i Göteborg och Bottna i Bohuslän.

33 författare, konstnärer och artister från 25 olika länder är bokade till festivalen. Bland namnen finns Animal Chuki från Peru, Group A från Japan och DakhaBrakha från Ukraina.

Under fredagen och lördagen hålls alla aktiviteter i Bottna. På söndag kväll avslutas festivalen på Pustervik i Göteborg med en spelning av den tunisiske musikern Anouar Brahem.

Läs P M Jönssons recension av Clandestinohelgen i GP på måndag.

ANNONS