Magdalena Forsberg vann Mästarnas mästare 2013 och blev den första kvinnliga idrottare som tog titeln.
Magdalena Forsberg vann Mästarnas mästare 2013 och blev den första kvinnliga idrottare som tog titeln.

Magdalena Forsberg vann Mästarnas mästare

ANNONS
|

Det blev en rafflande säsongsfinal av SVT:s Mästarnas mästare. Simhopparen Anna Lindberg skaffade sig tidigt ett övertag då hon vann den inledande hinderbanan och fick gå ut först i jaktstarten.

Lindberg vann även den grenen samtidigt som skidskytten Magdalena Forsberg gick om cyklisten Bernt Johansson som därmed var ute ur leken.

- Det var stolpe ut, det hade kunnat gå hur som helst, säger Johansson om tornbyggandet som blev hans fall.

I den avgörande duellen gick sedan Anna Lindberg återigen ut starkt men fastnade på en pusseluppgift – hon stod kvar vid träklossarna när Magdalena Forsberg med hjälp av ett armborst pricksköt sig till vinsten i Mästarnas mästare.

ANNONS

- Det var skönt att få lyfta bucklan efter det. Jättehärligt, det är som att vinna en tävling. Det var ju länge sedan jag fick göra det så det var otroligt kul, säger Magdalena Forsberg som blir historisk som den första kvinnliga idrottare att vinna Mästarnas mästare.

Hon menar att hon inte hade några fördelar alls i skyttegrenen då hon bara kan skjuta med sin skidskyttebössa.

- Men när nu skytte var med så känns det ändå skönt att det inte var där som finalen avgjordes, säger Magdalena Forsberg.

Istället var det alltså hennes pusselkunskaper som gjorde henne till mästare.

- Jag kom på ganska snabbt hur jag skulle lösa det. Jag gillar att sätta mig ned med ett pussel hemma, det är bara då som jag kan koppla bort allting. Kanske hade jag en fördel där, säger hon.

Anna Lindberg är i sin tur inte alls förtjust i pusseluppgifter.

- Jag tycker inte sådant är kul och jag är inte särskilt bra på det. Jag var jättebesviken efteråt, det hade gått så bra hela tiden och så faller man på ett jäkla pussel, säger hon.

Lindberg unnar dock Forsberg vinsten:

- Jätteroligt att hon vann, hon har också varit bra i alla grenar. Det är kul när vinnaren har varit bra programmet igenom.

ANNONS

Ålder: 45.

Bor: Bergeforsen i Timrå kommun.

Bakgrund: Längdskidåkare som 1993 hängde på sig en bössa och började med skidskytte – något som skulle visa sig vara väldigt smart. Under träningen av Wolfgang Pichler blev hon ett affischnamn för sporten.

Meriter: Sex VM-guld, ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons. Vann dessutom världscupen i skidskytte sex år i rad (1997-2002) och tilldelades Jerringpriset fyra gånger vilket är rekord. Avslutade karriären 2002 och har sedan dess bland annat arbetat som skidskytteexpert i tv.

Aktuell: Vinnare av Mästarnas mästare 2013.

.

2009: Per Elofsson, längdskidor

2010: Armand Krajnc, boxning

2011: Ingemar Stenmark, alpint

2012: Jörgen Jönsson, ishockey

2013: Magdalena Forsberg, skidskytte

ANNONS