Loreen och Ola Salo tolkar Taube

På lördag är det återigen dags för Taubespelen, det tvådagars-evenemang som sedan 1995 har hedrat Evert Taube och hans visskatt.

ANNONS
|

Ola Salo, Loreen, Timo Räisänen, Carola, Melissa Horn och Molly Sandén. Årets artister i Taubespelen är kanske inte dem man vanligen brukar förknippa med skalden. Men kompositören Peter Nordahl, konstnärlig ledare i år, ser fram emot den annorlunda mixen.

– Det blir en del roliga konstellationer. Till exempel är jag nyfiken på att se hur Ola Salos och Carolas duettversion av Nudistpolka ska tas emot. Den sortens tolkningar tror jag inte är jättevanliga, säger han.

Nordahl har på senare år jobbat tätt ihop med Sven-Bertil Taube. I höst ges deras tredje gemensamma album ut, med 14 av pappa Everts visor.

ANNONS

Svårt för det käcka

Innan inspelningarna började var Nordahls intresse för källmaterialet svalt. Dock har Taube den äldre vunnit över honom på sin sida under arbetets gång.

– Jag har svårt för det hurtiga som följer med när Evert Taube ska sjungas. Det ska gärna vara tjofaderittan och raj raj. Man skämtar bort honom. Men det är bra melodier och mycket vackra texter.

Under Taubespelen hoppas han i stället kunna hitta lugnet och allvaret i visorna.

– Någon kommer säkert att fråga varför man ska göra om hela tiden. Men det är mitt jobb som musiker att våga titta på traditionen och föra den framåt.

– Bra musik tål att bearbetas. Annars dör den ut.

Ola Salo tillbaka

Den enda återvändaren från i fjol är Ola Salo, som befunnit sig på Orust i flera dagar före Taubespelen för att njuta av Bohuslän och ta in atmosfären.

– Det är en stor ära att bli inbjuden igen. Det enda tråkiga är att inte få sjunga tillsammans med Sven-Bertil, som fick ställa in i år av hälsoskäl. Men det hoppas jag kunna göra snart nog ändå.

Även Salo är en relativt nybiten Taube-entusiast.

– Taubes sånger är en del av luften man andas här i Sverige. Man får i sig dem oavsett om man söker efter det eller ej. Men det var först när jag skulle uttolka låtarna som jag insåg vilket otroligt hantverk det är. Som låtskrivare blir man imponerad.

ANNONS

Glamrocks-Taube

Den stora utmaningen, säger han, har varit att göra någonting väsensskilt från det käcka anslaget som ofta fanns i The Arks musik. För liksom Peter Nordahl hoppas han kunna belysa andra aspekter hos Evert Taube.

– Jag vill ge de fröjdigare Taube-låtarna som Nudistpolka och Fritiof Anderssons paradmarsch ett modernt uttryck. De hör till mina absoluta favoritsånger av honom.

Blir Evert glamrock i din tappning?

Ola Salo skrattar.

– Kanske tillför jag lite av den varan. Och någon teatral touch från rockoperavärlden också, vi får se.

Taubespelen 2017

15-16 julivid Göksäter på Orust.

Medverkar gör:

Lördag: Ola Salo, Loreen, Timo Räisänen och Carl-Einar Häckner.

Söndag: Ola Salo, Melissa Horn, Molly Sandén och Carola.

Konstnärlig ledare och dirigent: Peter Nordahl.

På söndag blir det också prisutdelning till årets vinnare av Orusts stora Evert Taube-pris: Kenneth Gärdestad. Peter Nordahl, som omtolkat Kenneth och Ted Gärdestads låtar på skiva, säger att två av brödraduons låtar kommer att framföras under ceremonin.

ANNONS