Livsverk i textil hyllas i ny bok

ANNONS
|

När Judith Johansson gick bort i december 1993 hade hon just invigt sitt sista konstverk, en kormattan i Arbrå kyrka i Hälsingland.

I sin vävateljé i Knäred hade hon då hunnit med att designa närmare 500 sakrala och profana textilkonstverk.

Hennes röllakansmattor och andra vävnader finns i dag i kyrkor och privathem, på ambassader och i andra offentliga byggnader runt om i världen.

Judith Johanssons välkända signatur JJ pryder ett 70-tal kyrkor, varav hälften i Halland, och det var för ett par år sedan som dottern Britt-Marie, också hon textilkonstnär, bestämde sig för att på något sätt låta historien om Judiths livsverk leva vidare.

ANNONS

- En tanke var att göra ett museum av Judiths vävateljé i Knäred, men när inte det gick fick det bli en bok i stället, säger Britt-Marie Glyssbo, som bad författaren och förre GP-journalisten Torsten Andersson att ta sig an uppdraget.

I boken, JJ - så vävdes ett livsverk, får man följa Judith Bengtsson, som hon först hette, från ungdomsåren i Trollhättan, där hon föddes 1916, fram till höjdpunkten av hennes konstnärskarriär i vävateljén i Knäred, som hon drev i 55 år tillsammans med sin man John Johansson.

Under några år samarbetade Judith Johansson också med den kände möbelskaparen Carl Malmsten och för 20 år sedan, 1986, fick hon landstingets kulturstipendium.

Mest känd blev Judith för sina röllakansmattor, i vilka hon vävde in sina skimrande naturupplevelser från vandringar i det halländska landskapet, inte minst från de skira bokskogarna på Hallandsås.

- Hon hade det inom sig. Judith kunde komma hem från en promenad i naturen och göra en färgkomposition utan att ha några skisser eller förlagor, säger Britt-Marie Glyssbo.

Torsten Andersson visste ingenting om Judith Johansson och hade aldrig träffat henne när han började jobba med boken.

Med hjälp av intervjuer, gamla tidningsklipp och Judith Johanssons egen korrespondens formades dock bilden av den kända konstväverskan. Efter två och ett halvt års arbete ligger biografin i dag på bokhandelsdiskarna.

ANNONS

- Nu tycker jag på något sätt att jag känner Judith. Hon var en mycket stark personlighet. Och efter att tidigare ha varit totalt okunnig om textil kan jag i dag i alla fall skilja en rya från en flossa, säger Torsten Andersson.

Med känsla har han vävt samman alla trådarna i Judith Johanssons liv till en fullödig levnadsteckning där bilderna av hennes livsverk, de färgsprakande vävkompositionerna fått dominera.

"Det finns människor som det lyser om lite extra. En sådan var och är Judith Johansson.Var, därför att hon inte längre är i livet. Är, därför att hennes textilkonst är så levande och tidlös."

ANNONS