Wyatt Crusick lämnade livet som musiker i San Fransisco bakom sig och blev i stället restaurangägare i Göteborg - med taco som specialitet.
Wyatt Crusick lämnade livet som musiker i San Fransisco bakom sig och blev i stället restaurangägare i Göteborg - med taco som specialitet.

Wyatt drevs av längtan efter riktig taco

Från musiker i San Fransisco till restaurangägare i Göteborg. Wyatt Crusick är amerikanen vars hunger, och längtan efter äkta taco, drev honom att öppna Little Meats Taqueria. Att det blev just taco på menyn var en självklarhet, men också ren slump.

ANNONS
|

Wyatt Crusick är född och uppvuxen i San Fransisco på USA:s västkust. Likt en sann saga var det kärleken som senare förde honom till Göteborg. Som turnerande musiker under ungdomsåren träffade han svenska Josephine som senare kom att bli hans fru.

- Vi möttes upp lite då och då i olika länder tillsammans med andra musiker som också turnerade. Under en turné blev vi tillsammans och efter en tid med långdistansförhållande åkte jag över till Sverige och tänkte att jag ger det ett år. Det året var för 13 år sedan.

I Göteborg började Wyatt läsa SFI och efter ett par terminer fick han chansen att delta i matlagningsklasser som erbjöds i samma byggnad. Matlagning och matklasser var något som alltid hade intresserat, men i USA var klasserna dyra och hade därför aldrig blivit aktuella. Matklasserna i Göteborg efterföljdes av praktik på en restaurang, som senare blev till en anställning. Där arbetade Wyatt som kock i några år innan restaurangen stängde, och han var tvungen att göra något annat.

ANNONS

Tiden utan jobb kombinerat med vad Wyatt beskriver som "en uppriktig hunger", och en längtan efter äkta taco likt den hemifrån, slutade i öppnandet av Little Meats Taqueria på Olivedalsgatan 13 tillsammans med Josephine.

- När jag blev tvingad att hitta på något annat gjorde vi en satsning. Jag höll på att hungra ihjäl och jag saknade verkligen maten hemifrån. Det finns många bra fine dining-restauranger i stan, men få prisvärda alternativ till "snabbmat" som pizza och sushi.

Varför då just en taqueria?

- Det kändes ganska självklart, men det var på sätt och vis också lite av en slump. I San Fransisco där jag kommer ifrån finns en stor mexikansk population, och "taquerior" finns det flera hundra av. Jag är uppvuxen med den maten och hade väntat i flera år på att någon skulle öppna ett ställe med "äkta" taco här, men det hände aldrig. När vi skulle öppna restaurang ville jag ha en enkel meny, med god mat av färska råvaror. Taco var den mat jag saknade mest hemifrån och helt enkelt det som passade bäst in i idén om vad vi ville erbjuda.

Wyatt pratar om Little Meats som en avslappnad plats att äta god mat på, där passion och opretentiös matglädje är grunden.

ANNONS

- Vi serverar en enkel meny med färsk, genuin taco inspirerad och baserad på den taco jag har ätit hela mitt liv. Vi gör allt från grunden. Varje morgon maler vi ekologiska majskorn som specialbeställs från USA, den speciella majsen går nämligen inte att få tag på någonstans i Europa, jag har letat! Utav de malda majskornen bakar vi våra tortillas som är en viktig del av tacon.

Vad inspirerar dig i din matlagning?

- Om jag ska vara helt ärlig: hunger. Och att se människors tillfredställelse när de äter vår taco och känner att det är färsk mat med mycket smak, tillagad med kärlek. Det låter lite löjligt, men skillnaden blir stor. För mig är det viktigt att de som äter vår mat känner att det är passion nerlagt, och att någon bryr sig om det som ställs framför en. Sådan mat vill jag själv ha.

Wyatt Crusick

Ålder: 44 år.

Familj: Fru, dotter.

Bor: Masthugget, Göteborg.

Gör: Äger och driver Little Meats Taqueria, Olivedalsgatan 13.

Bästa matminne: Första gången jag åt sichuanpeppar på ett litet kinesiskt ställe i London. Hela munnen blev avdomnad, men det var en jättegod rätt.

Bästa köksknep: Visualisera det du vill få framför dig i slutändan, innan du börjar laga maten.

ANNONS