Victoria Ahlén med de marockanska barnen Tuda och Fatima i öknen.
Victoria Ahlén med de marockanska barnen Tuda och Fatima i öknen. Bild: Privat

Vilket ökenliv

Hon är innovatören och affärsutvecklaren som efter en resa till Sahara öknen bland nomader och oändliga sanddynor hittat sin plats på jorden. Nu är hon tillbaka i Göteborg för att förverkliga drömmar som handlar om entreprenörskap.

ANNONS
|

Victoria Ahlén drivs av en längtan att förändra världen till den bästa platsen för alla.

Det dröjer inte många minuter innan tårarna börjar rinna nedför. Där kände hon en samhörighet som var nästan skrämmande äkta. Hon hade tillsammans med sin dåvarande man Joakim och barnen Maj och Lucas bestämt sig för att flytta till en by i södra Spanien. Det här var för åtta år sedan. Vad hon inte visste, var att hon skulle upptäcka en plats som kändes lika hemma som Göteborg och förändra henne för alltid.

Sålde allt hon ägde

– Vi sålde allt vi ägde för att ge oss och barnen en chans att upptäcka världen. Flyttlasset gick 2013 till Frigiliana i södra Spanien med våra barn som då var fem och åtta år. Där satt jag helt plötsligt och mediterade med blicken ut mot horisonten och började fantisera om Marocko.

ANNONS

Hon kände genast att det var ju egentligen dit hon var på väg. Det skulle inte dröja särskilt länge förrän hon hoppade på båten mellan Gibraltar sund och tog sig till det mytomspunna landet Marocko med sina sanddynor i söder och Atlasbergen som binder samman landet från norr till söder.

Inte långt från Chefchaouen i norra Marocko träffade hon entreprenören Jaber Elhabibi och de blev goda vänner. Victoria började resa fram och tillbaka mellan Spanien och de nyvunna vännerna i Marocko. Barnen följde också med ibland och upptäckte vid deras första besök att skolan i byn saknade el.

Dold sina glädjetårar

– Jag är så stolt över min son Lucas som direkt ringde sina klasskompisar i Onsala och startade insamling för att barnen skulle få elen tillbaka. Som förälder står man där och försöker dölja sina glädjetårar.

Victoria beskriver sig själv som en person som tror på entreprenörskap. Att det är till för alla. Hon älskar verkligen innerligt att träffa människor. För att få vara med och bygga deras drömmar och skapa en bättre värld som möjliggör yviga framtidsplaner.

– Jag har så länge jag kan minnas alltid drivits av två saker. En önskan om fred på jorden och entreprenörskap som en process där allt är möjligt. Jag tror att om vi ges frihet att drömma kan det möjliggöra en kraft där vi kan få vara, det vi vill vara.

ANNONS

Hon kände att hon var på god väg att hitta en plats i Marocko som var menad för henne. Lite tid tog det men till slut hamnade hon i Tagounite utanför Zagora i södra Marocko. Där bodde hon periodvis med flera nomadfamiljer i ökentält.

– Vidderna med sanddynerna blev min hemmaväg i fyra år och i den stunden började och slutade allting.

Victoria hade egentligen inte tänk återvända till Sverige och lämna vännerna i Marocko. Där var hon en drivande motor för att tillsammans med nomaderna bygga ny vattenbrunn. Hon var med och startade lokala föreningar för att stötta kvinnors och samhällets möjligheter till egenförsörjning. Tillsammans med familj och vänner samlade hon in pengar i en förening som gett bättre levnadsförhållanden till nomadvännerna och barnen i ökensamhället.

Men av olika anledningar som sjukdom och covid nedstängningen blev hon tvungen att resa hem igen. Väl hemma är hon i full gång med arbetet som affärsutvecklare på Drivhuset i Göteborg. Hon leder ett stort projekt för att sätta i gång människors idéer och drömmar. Allt för att bygga broar som sopar bort utanförskap och i stället investerar i kreativitet med hållbara affärsmodeller.

– Jag känner mig ofta som den rikaste människan på jorden. Alla möten med människor här och i Marocko har gjort mig rik på livet. Du kan även kalla mig för gränslös. Jag tror inte heller på landsgränser. När jag och min exman bestämde oss för att flytta var devisen ”live to love the road”.

ANNONS

Hon berättar att hon har ett behov att vara i nuet. Möta människor och jobba för att förbättra förhållanden för andra. Det berikar henne och det var precis det hennes liv i Marocko gick ut på.

– Efter flytten till Spanien och Marocko kommer aldrig sakerna äga mig. Jag behöver inte särskilt mycket.

Hon fortsätter att berätta om varför hon vill tillbaka till Marocko.

– Jag vill vara där och skapa en bättre framtid för barnen. Jag är så lycklig att ha världens bästa jobb som processledare för projekt, ”Världens Största Workshop”. Det främjar demokratin och vill skapa världens bästa plats för barn och unga i Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered.

– Jag vet att där jag planterar tanken kommer livet ta mig. När det är dags kommer jag ta mig dit. Det har livet lärt mig. Sahara är moder jord för mig och i den stunden när jag återser sanddynorna och mina vänner är jag hemma igen.

Victoria Ahlén

Ålder: 46 år

Familj: Barnen Lucas och Maj

Bor: Haga

Gör: Changemaker på Drivhuset, föreläser och författare

Intressen: Friluftsliv, kalla bad, dans och kultur.

Aktuell: Med projektet ”Världens Största Workshop” på GovTech Day som visas upp för Sverige 2 december.

Drömmer om: Ett Göteborg där alla känner sig hemma och att vi gemensamt vet att allt är möjligt.

Minnesvärda ögonblick: ”När trehundra barn strömmade in till en lekplats de byggt själva i Tagounite i Marocko”.

ANNONS