Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är ett fantastiskt privilegium att få komma ut och spela och träffa en ny publik”, säger Viktoria Tolstoy som fyller 45 och firar 25 år som skivartist. Bild: Gregor Hohenberg
”Det är ett fantastiskt privilegium att få komma ut och spela och träffa en ny publik”, säger Viktoria Tolstoy som fyller 45 och firar 25 år som skivartist. Bild: Gregor Hohenberg

Viktoria Tolstoy är sig själv och drar inga gränser

Kärleken till musiken är den stora drivkraften för jazzsångerskan Viktoria Tolstoy. 25 år och två barn efter skivdebuten lever hon fortfarande turnéliv – och hon älskar mötena med publiken.

Födelsedagen firar hon på turné. Som sig bör – Viktoria Tolstoy är en liveartist i första hand. Skivor beskriver hon som ”visitkort”, en möjlighet att presentera nytt material, medan turnéer och publikmöten är hennes levebröd. Ett typiskt arbetsår är en oförutsägbar kompott av arbete och ledighet eller – som under skärgårdsturnén i sommar – lite av båda eftersom hon har familjen med sig.

Det är 25 år sedan Viktoria Tolstoy slog igenom med ”Smile, Love and Spice”, debutskivan som hon gjorde tillsammans med bland andra Sture Åkerberg, Gösta Rundqvist och ingen mindre än hennes pappa, Erik Kjellberg, vibrafonist och professor emeritus i musikvetenskap.

– Vi har spelat ihop sedan jag var liten. Jag har lärt mig allt av honom genom att lyssna på skivor och spela tillsammans. Och vi spelar faktiskt fortfarande ihop lite då och då, han spelar vibrafon och brukar gästa mitt band någon gång om året. Det är väldigt roligt.

Stor utomlands

Hon var inte 20 fyllda när första plattan släpptes men sedan dess har hon skaffat sig mycket erfarenhet och har sjungit med såväl Esbjörn Svensson som med idolen framför andra, Toots Thielemans. Mycket av hennes musik har en dragning åt pop och hon lägger vikt vid texter och starka melodier. Men fötterna är fast förankrade i en stark jazztradition.

Viktoria Tolstoy blev den första kvinnliga skandinaviska artisten att ges ut på den legendariska Blue notes-labeln. Hon fick också kontrakt med det tyska skivbolaget ACT, känt för att satsa på skandinaviska artister. Då började hennes internationella karriär och numera har hon nästan fler gig utomlands än i Sverige.

Viktoria Tolstoy är fast förankrad i en stark jazztradition, men hennes musik har också en dragning åt pop och hon lägger stor vikt vid texter och starka melodier.. Bild: Gregor Hohenberg
Viktoria Tolstoy är fast förankrad i en stark jazztradition, men hennes musik har också en dragning åt pop och hon lägger stor vikt vid texter och starka melodier.. Bild: Gregor Hohenberg

Vid det här laget har hon försörjt sig på musiken i 25 år, hela sitt vuxna liv.

Hur håller man liv i en artistkarriär under så lång tid?

– De tycker väl om mig, haha! Jag visar kärlek, jag är mig själv och bjuder på mig själv både privat och på scen. Jag drar inga gränser riktigt. Den de ser på scenen, det är jag och det tror jag märks. Folk tycker om ärliga människor som bjuder på sig själva och är spontana och positiva.

Musikeräktenskap

Liveframträdanden stärker bandet till publiken, menar Viktoria Tolstoy. Hon har roligt på scen och det märker konsertbesökarna. Emellanåt är det läge för en ny platta, ”visitkorten” som signalerar att nu är det något nytt på gång. I höst kommer hon ut med en platta som hon ska turnera med, första stoppet blir jazzfestivalen i Stockholm.

Viktoria Tolstoy

Fyller:

45 år den 29 juli 2019.

Gör:

Sångerska.

Aktuell:

Spelar på Stockholm Jazz Festival den 20 oktober.

Bor:

Limhamn i Skåne.

Familj:

Maken och jazztrummisen Rasmus Kihlberg, två söner, Nils, 10 år, och Ture, 4 år. Bonusbarnen Alma, 20 år, och Elsa, 16 år.

Så firar jag födelsedagen:

"Med familj och vänner på Skärgårdsturnén, ombord på Briggen Tre kronor."

Om att fylla 45:

”Jag känner mig väldigt ung i sinnet och det antar jag att man gör hela livet. Men jag har en slags inre frid som jag inte hade för 20 år sedan och den är bra – den vill jag ha."

Lyssnar på just nu:

"Myggor och fågelsång.”

Favorithemmasyssla:

”Jag har en ganska stor trädgård med mycket rosor och ett kryddland. Där älskar jag att hålla på.”

Stör mig på

: "Trångsynta människor med fördomar."

Ett liv som turnerande artist går sällan på rutin och det trivs hon med. Att vara förälder kan dock vara en utmaning när man reser i arbetet. Hon lever i ett musikeräktenskap, maken är jazztrummis. De möttes i jobbet och har spelat ihop sedan 1994.

– När vi blev förälskade i varandra och sedan upptäckte att vi skulle ha barn sa vi att nu ska vi fortsätta det här livet som är vi och spela ihop. Och så får vi lösa det här med barnen. Det har gått väldigt bra, det är i alla fall tio år vi har varit tillsammans.

Musik och mat

Det är ett pussel med barnvakter och ibland följer barnen med. Varje nytt jobb som bokas in har föregåtts av diskussioner.

Vi har bra tjejer som kommer och bor hos oss när vi jobbar. Och vi är inte borta i så långa perioder heller, jag har sagt ifrån att jag vill helst inte vara borta mer än en vecka för jag tycker att det är jobbigt att vara ifrån mina barn.

Är det samma drivkrafter som håller dig igång nu som då?

– Ja, det är det. Kärleken till musiken. Det är det största. Musiken, mina barn, min familj – och mat!

Vad gör du helst när du inte arbetar?

– Ingenting egentligen. Jag vill bara vara hemma med familjen och äta min mans hemlagade mat – det är han som lagar maten och jag som äter den, det är perfekt. Jag vill umgås med vänner, utan att göra något särskilt. Resor och konserter, allt det andra, det får jag ju på köpet.

LÄS MER: Albin Ekdal lever sin pojkdröm på mittfältet

LÄS MER: Timo Räisinen vill få folk att gråta och skratta

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.